Logo eilandennieuws.nl
Foto: Shutterstock

Vaccinaties via de huisartsen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op verschillende fronten wordt inmiddels zo snel mogelijk gevaccineerd tegen COVID-19. Ook de huisartsen dragen hier aan bij, door te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. De komende tijd zullen zij zo snel als de praktijk en de vaccinvoorraad dat toelaat een specifieke groep patiënten gaan vaccineren.


Wanneer deze vaccinatie plaats gaat vinden, is nog niet bekend. Het gaat per provincie en er wordt gekeken of een partij vaccins wat Nederland binnenkomt past bij het aantal inwoners van een provincie. De huisartspraktijken dienen er wel voor te zorgen ze er klaar voor zijn. Hier is wel hulp voor nodig.

Het RIVM heeft op basis van het advies van de Gezondheidsraad bepaald dat deze vaccinatie op dit moment alleen is voor:
patiënten geboren in 1956 en 1957;
Patiënten met zwaar overgewicht (BMI > 40), geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 - 64 jaar);
Patiënten met het syndroom van Down die thuis wonen, geboren tussen 1-1-1956 en 31-12-2002 (18 - 64 jaar)

Met name de patiënten met een BMI van >40 zijn niet allemaal bij de huisartsen bekend. De vraag aan hen is dan ook om dit door te geven aan de eigen huisartsen praktijk. U kunt eenvoudig uw eigen BMI berekenen op de site van het voedingscentrum, vaak op de website van uw huisarts (bij zelftests) of via een programma op een mobiele telefoon. Eventueel mag u ook uw lengte en gewicht doorgeven aan de assistente die het voor u uitrekent.
Alle bij de huisartsen bekende patiënten uit deze groepen ontvangen komende tijd (wanneer weet men dus ook nog niet) een uitnodiging via de eigen huisartsen praktijk met meer informatie.
Voor alle andere patiënten geldt: “op dit moment kunnen wij niet anders dan u om geduld vragen”, aldus de huisartsen.

“Uiteraard gaat de normale patiënten zorg gewoon door. Tot nu toe lukt dat prima binnen de huisartsenpraktijken. Dus stel medische vragen niet uit vanwege de corona. Achter de schermen wordt heel veel geregeld, maar de huisartsenpraktijken zijn echt niet overbelast”.

Meer berichten