Wethouder Bruggeman tekent brandbrief voor taskforce en Deltaplan Jeugd | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl
<p>Wethouder Berend Jan Bruggeman (Foto: Kees van Rixoort).</p>

Wethouder Berend Jan Bruggeman (Foto: Kees van Rixoort).

Wethouder Bruggeman tekent brandbrief voor taskforce en Deltaplan Jeugd

GOEREE-OVERFLAKKEE - Honderdvijftig wethouders Jeugd uit gemeenten in heel Nederland hebben premier Rutte en het demissionair kabinet vorige week een brandbrief gestuurd. Aanleiding is de grote gevolgen die de aanhoudende coronapandemie heeft op de jeugd. Ook wethouder Berend Jan Bruggeman tekende namens de gemeente Goeree-Overflakkee.

"We zien dat er meer jongeren zich melden met depressieve klachten, juist ook jongeren die voor corona niet in beeld waren bij de hulpverleners. We kunnen nog niet goed overzien wat de gevolgen op de langere termijn zijn, maar we weten wel dat we dat gevolgen niet moeten onderschatten", zo stelt wethouder Bruggeman. "Het is code rood, het is tijd om naar de jongeren te luisteren en in actie te komen."

De wethouders doen de oproep samen met jeugd, deskundigen, hulpverleners en raadsleden. Concreet vragen zij het kabinet om binnen vier maanden een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren, zodat de jeugd weer perspectief krijgt. Er wordt veel flexibiliteit van de jeugd gevraagd, terwijl ook zij te maken hebben met complexe problemen als eenzaamheid, depressiviteit en agressiviteit. Er zijn meer signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en er is een zorgelijke toename van het aantal zelfmoordpogingen onder jongeren. Met de groeiende hulpkreten van kinderen die buiten beeld raken van scholen en hulpverlening, wordt de urgentie om op te treden steeds groter. De jeugd voelt nu al bijna een jaar de belemmering in hun jonge leven, hun welzijn, groei en ontwikkeling. Het is nu tijd om daar iets aan te doen.

De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp en kregen daarom ook extra geld van het Rijk om jeugd tijdens de pandemie te ondersteunen. Dat is echter niet voldoende. Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid, maar kunnen dit niet alleen. Landelijke aandacht is nodig.

De ondertekenende partijen vragen het Kabinet om, samen met gemeenten, jongeren, deskundigen en hulpverleners, een taskforce in te richten en een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren. En te financieren, met net zoveel urgentie als de economische steunpakketten. Doel is dat er binnen vier maanden in alle regio’s van Nederland concrete voorstellen zijn waarmee de jeugd kansrijk, veilig en gezond kan en achterstanden kunnen worden hersteld.

Meer berichten