Afbeelding

Sobere herdenking van de ramp

Algemeen 404 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Corona of niet, gisteren (maandag 1 februari) werd de Watersnoodramp van 1953 herdacht met het leggen van kransen en met toespraken. De herdenkingen waren wel een stuk soberder dan gebruikelijk, omdat het aantal aanwezigen zeer beperkt moest blijven. Burgemeester en wethouders legden in de ochtend een krans bij de monumenten in Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge, Den Bommel en Stellendam. 

De digitaal uitgezonden herdenkingsdiensten zijn terug te zien en/of luisteren via verschillende links. De toespraak van de burgemeester is te beluisteren www.live-go.nl. De gesprekken met ooggetuigen en kranslegging door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman in Oude-Tonge is terug te zien via www.herdenkingwatersnoodrampoudetonge.nl. De herdenking in Nieuwe-Tonge is terug te zien via het YouTube-kanaal van de Hervormde Gemeente Nieuwe-Tonge en via www.kerkomroep.nl/#/kerken/10402 (klik op luisteren achter 1 februari 2021). De herdenking in Stellendam is terug te zien en luisteren via www.kerkomroep.nl/#/kerken/11118. De herdenking in Den Bommel is terug te zien op het YouTube-kanaal Kerk Den Bommel en via www.kerkomroep.nl/#/kerken/10541.

Oude-Tonge

Geen overlevenden, geen nabestaanden, geen belangstellenden, geen vertegenwoordigers van betrokken organisaties en geen schoolkinderen, die bloemen legden bij de graven van de slachtoffers. Ook in Oude-Tonge was de herdenking van de watersnoodramp anders dan anders. Toch was er alles aan gedaan om een plechtige bijeenkomst te organiseren in het dorp waar de meeste slachtoffers vielen tijdens de rampnacht van 1 februari 1953. Wim Harteveld hield zoals altijd een mooie toespraak. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam legde een krans namens de gemeente en datzelfde deed ook Dijkgraaf Jan Bonjer namens het Waterschap. Marieke de Jong van muziekvereniging Vooruit speelde het signaal Taptoe en het Wilhelmus. Dit alles was te volgen via een livestream, waar door veel mensen gebruik van werd gemaakt.

Den Bommel

In de hervormde kerk van Den Bommel is de Watersnoodramp maandagavond op een waardige en indrukwekkende wijze herdacht. De herdenking was online en via de kerkradio te volgen. Al eerder op de dag was er een stille herdenking op de oude begraafplaats en bij het herdenkingspaneel op de Molendijk, waarbij afgevaardigden van de dorpsraden van Den Bommel en Zuidzijde aanwezig waren. Wethouder Berend Jan Bruggeman legde op die plaatsen een krans namens de gemeente Goeree-Overflakkee. De herdenking werd geopend door dhr. M. Bakelaar, lid van de dorpsraad van Den Bommel. Hij las het weerbericht van 31 januari 1953 voor, gevolgd door het bericht van de stormvloed waarschuwingsdienst. Bakelaar benoemde hoe Den Bommel in twee delen werd verdeeld door het ontstane stroomgat. “Die plek wordt sinds kort gemarkeerd door een nieuw watersnoodmonument in de vorm van een basaltzuil aan het Nieuwe Havenplein.”

Stellendam

Ook de herdenking van de Watersnood in Stellendam was deze keer anders dan vorige jaren vanwege de coronamaatregelen. Normaal gesproken wordt de plechtigheid onder grote belangstelling van oud en jong bij het monument aan de Eendrachtsweg gehouden. Dit jaar was de herdenking online en werd uitgezonden vanuit de Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat. Evenals vorige jaren, was ook dit jaar de leiding van de herdenking van de 69 doden die op het grondgebied van de voormalige gemeente Goedereede te betreuren waren, in handen van Petra Moijses. Normaal gesproken spelen de kinderen bij de herdenking bij het monument een belangrijke rol. Dit was deze keer niet anders, want de herdenking werd omlijst door bijdragen van kinderen van de drie basisscholen van het dorp in de vorm van gedichten en tekeningen.

Nieuwe-Tonge

De jaarlijkse herdenking van de Watersnoodramp trekt ieder jaar veel bekijks in het dorp dat in 1953 negentig dodelijke slachtoffers te betreuren had. “Het is nu 68 jaar later, en we kunnen niet herdenken zoals we dat jaarlijks gewend zijn. Maar het mag nooit zo zijn dat we deze rampnacht vergeten.” Het is Anne-Karin Guijt, voorzitter van het herdenkingscomité, die deze woorden uitspreekt in de hervormde kerk van Nieuwe-Tonge. Een handjevol medewerkers is fysiek in de kerk aanwezig. Via een livestream kon de bijeenkomst online gevolgd worden. Al in oktober was gepland dat kinderen uit de oudste groepen van OBS de Pannenbakker en CBS de Oranje Nassauschool zouden komen om bloemen te leggen en gedichten voor te lezen bij het monument. Omdat het toch belangrijk werd gevonden om de jeugd bij de herdenking te betrekken, legden beiden scholen en enkele kinderen in de loop van de ochtend bloemstukken. De vrijwillige brandweer en Ring van Oranje deden dit ook.

Meer over de herdenking van de Watersnoodramp in de vier plaatsen is vandaag te lezen in Eilanden-Nieuws.

Uit de krant