Rust en stilte in Nieuwe-Tonge (Foto: Erwin Guijt).
Rust en stilte in Nieuwe-Tonge (Foto: Erwin Guijt).

Gehoorzaam aan de avondklok

Algemeen 708 keer gelezen

NIEUWE-TONGE - Afgelopen zaterdagnacht 23 januari was er voor het eerst sprake van een avondklok in Nederland. Vanaf 21.00 uur mag er niemand op straat zijn, tenzij die persoon een geldige reden heeft. Wie zich tóch op straat begeeft, riskeert een boete van 95 euro. Dus tijd om de straat op te gaan. Hoe gezagsgetrouw is Nieuwe-Tonge?

Door Erwin Guijt

Het is iets over negen als uw verslaggever de eerste voetstap op straat zet. Het is normaal gesproken en hele gewone handeling, maar nu voelt het toch bijna illegaal. Dat ondanks de goede reden om op straat te zijn. Een geldige werkgeversverklaring én een eigen verklaring zou voldoende moeten zijn. Het kan verbeelding zijn, maar het lijkt deze avond toch iets stiller dan anders. Niet dat Nieuwe-Tonge anders een bruisend nachtleven kent, maar het gezoem van auto’s in het dorp en de wegen eromheen lijkt beduidend minder.

Het dorp zelf oogt uitgestorven. De enige geluiden die te horen zijn, komen van een vogel in de verte en het geluid van de eigen voetstappen. Totdat er ergens een auto langs komt rijden. Een bekend gezicht, iemand die in de zorg werkt. Plots zijn er oranje zwaailichten te zien aan het einde van het Korteweegje. Handhavers? Onwillekeurig houdt de verslaggever even zijn pas in. Dan verdwijnt het zwaailicht uit beeld. Zo rond 22.00 uur begint het zachtjes te regenen, wat de kans om levende zielen te komen nog kleiner maakt.

Oranje zwaailichten

Maar toch, een paar minuten later, stuiten we op een man. Hij is zijn hond aan het uitlaten, en heeft dus een geldige reden om zich op staat te begeven. “Ja, het zal wel moeten he? Hij moet er toch even uit.” De man weet dat er een avondklok is, en het lijkt hem wat rustiger op straat dan normaal. Hij heeft begrip voor genomen maatregel. “We zullen ons even moeten aanpassen he?” Hij heeft het nog maar net gezegd of er komen weer oranje zwaailichten aan. Ze blijken echter te horen bij een strooiwagen, en niet bij een handhavings- of politieauto.

Een paar straten verderop lopen een wat oudere vrouw en haar hond. “Jazeker weet ik dat er een avondklok is, en ik begrijp het ook. Ik probeer me netjes aan de regels te houden, des te sneller is het allemaal weer voorbij.” Ze vindt het niet meteen stiller dan anders in het dorp. Hoofdschuddend: “Nee hoor, het is hier altijd rustig.” Rustig is het inderdaad, tot er vlakbij een auto stopt, waar een vrouw uitkomt. Tijd om die eens aan de tand te voelen.

Ommetje maken

Het blijkt iemand te zijn die werkzaam is in de thuiszorg, eveneens een geldige reden dus. Hoe druk was het op straat? “Nou, ik kom net uit Oude-Tonge en het was daar echt drukker dan anders vond ik. Normaal gesproken kom ik eigenlijk nooit iemand tegen, nu waren er overal mensen met honden aan de wandel. Misschien dat mensen juist nú nieuwsgierig zijn en daardoor de straat opgaan”, oppert ze. De Langeweg was dan wel weer verdacht rustig, rustiger dan anders. In Nieuwe-Tonge zelf kwam ze ook vrijwel niemand tegen. “Alleen even verderop liepen twee vrouwen, zonder hond. Ik denk dat ze gewoon een ommetje aan het maken waren.” Glimlachend: “Je zag ze echt verschrikt omkijken toen ze een auto hoorden naderen.”

Uit de krant