Pieter van Katwijk slijpt messen en scharen scherper dan nieuw | Eilanden-Nieuws
Logo eilandennieuws.nl
<p>Pieter van Katwijk van Edge Kings (Foto: Kees van Rixoort).</p>

Pieter van Katwijk van Edge Kings (Foto: Kees van Rixoort).

Pieter van Katwijk slijpt messen en scharen scherper dan nieuw

OUDDORP - Wie een mes laat slijpen bij Edge Kings slijpservice, krijgt het vlijmscherp terug. Scherper dan nieuw, melden de website, de flyer en het visitekaartje van slijpspecialist Pieter van Katwijk. Hij doet er ook altijd ‘tips & tricks voor zolang mogelijk genieten van deze snijrand’ bij, en een pleister. Dat laatste is een grapje, want een scherp mes is juist veel veiliger.

Door Kees van Rixoort

Van Katwijk is al lang bezig met messen. Hij noemt zichzelf een echte messen-nerd. “Ik ben kok geweest. Toen had ik er nog niets mee, tot ik een keer een mes liet slijpen en daar niet tevreden over was…”

Hij ging het eens zelf proberen, kreeg de smaak te pakken en wist zich steeds meer te bekwamen als messenslijper. “Een paar jaar geleden ben ik gestart met Edge Kings slijpservice, naast mijn werk voor een logistieke firma. Het is mijn droom om van mijn hobby mijn werk te maken.”

In het begin sleep Pieter van Katwijk vooral voor vrienden en kennissen. De reacties waren enthousiast, waarna de werkzaamheden, mede onder invloed van Facebook, alleen maar toenamen. Ook omdat Edge Kings behalve koksmessen ook andere messen ging slijpen, zoals tafelmessen en broodmessen. En tondeusemessen voor bijvoorbeeld paarden en honden.

“Kijk, dit is een schaar van een zeilmaker. Heb ik net geslepen. Ik doe ook beitels en bijlen. Kettingen van kettingzagen? Geen probleem”, zegt Van Katwijk. “Snoeischaren en heggenscharen maak ik ook weer scherp.”

Ambachtelijk beroep

Voor al die verschillende messen en scharen van particulieren en bedrijven heeft Edge Kings apparatuur in huis. Het is duidelijk dat Pieter van Katwijk het professioneel aanpakt. “Ik ben twintig minuten bezig met een standaard koksmes. Ik slijp met de hand. Dat is beter en leidt tot minimaal metaalverlies. Ach, slijpen is een ambachtelijk beroep. Je moet er een beetje gek voor zijn. En geduld hebben. Voor mij is het ook een soort therapie: ik word er rustig van.”

Daarnaast is het slijpen ook een passie voor Van Katwijk. “Ik ben sowieso een messen-nerd en ik vind het leuk als mensen blij zijn met een mooi geslepen mes. Ze waarderen dat en ze waarderen ook het duurzame aspect: gooi een bot mes niet weg, maar laat het slijpen. Ik probeer met mijn werk een steentje bij te dragen tegen de wegwerpmaatschappij en voor het behoud van goede spullen.”

Een mooi geslepen mes, dat zie je en dat voel je. Je kunt het zelfs proeven, zeggen kenners, want het maakt nogal uit of je je voedsel met een bot of een scherp mes te lijf gaat. “Mensen die verstand hebben van lekker eten merken dat de structuur van wat ze op hun bord hebben, beter is als ze een goed geslepen mes gebruiken”, zegt Van Katwijk, die met een artikel in een magazine en live-presentaties bij een grote zaak in Lunteren ook flink aan de weg timmert in barbecueland.

Veel veiliger

Niet onbelangrijk is ook dat een scherp mes veiliger is. Bij een bot mes moet je extra kracht zetten en is er een kans dat het uitschiet. Maar een scherp mes snijdt lekker en is daardoor veel veiliger. Het advies van Pieter van Katwijk is dan ook: koop kwaliteitsmessen en laat ze, afhankelijk van het gebruik, één of twee keer per jaar slijpen. “Dan kan je gerust twintig jaar met je messen vooruit.”

Wie gebruik wil maken van de diensten van Edge Kings, kan de messen of scharen brengen naar de werkplaats in Ouddorp. Halen en brengen op de kop van het eiland is gratis en elders in overleg. Opsturen is ook een optie. Verder zijn er twee drop-off points in de regio: in Oostvoorne bij een paardenpension en in Numansdorp bij een hoefsmid. Meer informatie: www.edgekings.nl.

Meer berichten