Afbeelding

"Woninggroei creëert bevolkingsgroei"

Algemeen 448 keer gelezen

Roerige tijden voor eilandelijke woningmarkt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorige week organiseerden de initiatiefnemers van de websites huizenopgoeree.nl en huizenopflakkee.nl een woonseminar. In het auditorium van tbp electronics ontmoette een groot aantal woongerelateerde ondernemers van het eiland elkaar en bespraken de situatie op de eilandelijke woningmarkt. En die markt blijkt roerig te zijn.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Drie jaar geleden namen twee lokale bedrijven - Estate Invest en Adviesgroep De Vogel - het initiatief voor de websites huizenopflakkee.nl en huizenopgoeree.nl. Bij dit initiatief haakten meer stakeholders aan en in de afgelopen tijd is bewezen dat de site in een behoefte voorziet. In zijn openingswoord legde Jan Peter Robijn (Adviesgroep De Vogel) uit dat het doel van de website is om een digitaal totaalaanbod te presenteren van koop- en huurwoningen op het eiland. Men is hier in geslaagd, want de site trekt ongeveer 2.100 unieke bezoekers en 30.000 paginaweergaven per maand. Naast de activiteiten voor de site heeft men in de afgelopen periode nauw samengewerkt met de gemeente op het gebied van Eilandmarketing. Verder was men bij verschillende woonbeurzen present, evenals op het Woonplein bij het NK-Wielrennen. Jan Peter Robijn noemde de uitgave van een glossy in samenwerking met de gemeente "een van de hoogtepunten".

Onderzoek

Huizenopflakkee.nl heeft een onderzoek laten uitvoeren door Bureau Louter, met als opdracht hoe het zit met de economische prestaties, de woningaantrekkelijkheid en hoe het staat met de 'brede welvaart' op het eiland. Dit, omdat een goede analyse van de situatie in de regio belangrijk is voor de woonsector. Robijn noemde een aantal resultaten die uit dat onderzoek naar voren kwamen. Het eiland scoort goed in rust en ruimte, maar minder in de bereikbaarheid en in het aanwezig zijn van voorzieningen. Positief was Louter over de kansen op een baan op het eiland en het lage aantal ww'ers. De resultaten van het onderzoek gaat men gebruiken als vertrekpunt. De betrokkenen bij Huizen op Flakkee willen samen met het bedrijfsleven een actieve bijdrage leveren aan het woonaanbod op het eiland. Hierbij staan drie pijlers centraal: het promoten van de regio, verdere productontwikkeling en het creëren van een zo breed mogelijk draagvlak. Daar gaat men mee aan de slag. Zo bleek later tijdens de bijeenkomst.

Seniorproof

Natuurlijk stond Robijn - en ook andere sprekers - tijdens de bijeenkomst stil bij de vergrijzing van het eiland. Er dient daarom door verschillende partijen nauw te worden samengewerkt om het eiland seniorproof te maken en de ontgroening tegen te gaan. Met dit laatste wordt bedoeld het stimuleren van het vestigen van gezinnen van onder de 55 jaar. "Dit is belangrijk voor de vitaliteit van de regio", aldus Jan Peter Robijn. Die zijn toehoorders de raad mee gaf om iets te doen aan de projecten die maar niet tot uitvoer komen. "De juiste woonproducten moeten ontwikkeld worden".

Wethouder

Namens de gemeente Goeree-Overflakkee sprak wethouder Daan Markwat. Drie jaar geleden, bij de start van het initiatief, was hij net wethouder. Hij sprak zijn waardering uit over het streven van Huizen op Flakkee dat de verschillende zaken op het gebied van wonen integraal aanpakt. Aan de hand van verschillende overzichten gaf hij inzicht in de ontwikkelingen van de verschillende woningbouwprojecten die in ontwikkeling zijn. Hij noemde in dit verband Oude-Tonge waar veel woningen gerealiseerd kunnen worden. In het bijzonder noemde hij de plannen in het dorp "met een lange voorgeschiedenis", die nu tot realisatie gaan komen. Ook in de kleinere kernen komen er steeds meer mogelijkheden voor uitbreidingen. Op termijn zal er voor 1.500 mensen woonruimte gecreëerd worden met de bouw van ongeveer 450 woningen.

Meer 'vestigers'

De wethouder stond ook stil bij de groeicijfers. Hij vond het belangrijk dat sinds de start van de nieuwe gemeente er een groei is geweest van ongeveer 1.300 inwoners. Hierbij viel het op dat in bijna alle leeftijden er meer 'vestigers' zijn dan 'vertrekkers'. Opvallend is volgens de wethouder dat mensen in de groep 20 tot 29 jarigen zich vaker vestigen op het eiland dan vertrekken.

Wethouder Markwat riep de aanwezigen op om zich meer te gaan focussen om de provincie te overtuigen dat er nog meer woningbouw op het eiland gerealiseerd dient te worden, "als we maar aantonen dat er behoefte aan is". Hij gaf ook dat er bij huizenbezitters veel draagvlak is om te verduurzamen en dan vooral met 'bewezen technieken' zoals isolatie en zonnepanelen. "De installatiebranche is hier ook goed op ingericht". Maar er liggen nog andere uitdagingen die een goede communicatie vergen richting de huizenbezitters, zoals aardgasvrij, bio bases en modulair bouwen.

Woningcorporaties

Namens de wooncorporaties voerde Gert-Jan van der Valk, directeur-bestuurder van FidesWonen het woord. Met het tonen van verschillende krantenkoppen schetste hij de context waarin de sociale woningbouw verkeert en de lasten die de overheid de corporaties oplegt. Hij rekende zijn gehoor voor dat - op jaarbasis - de woningcorporaties ieder jaar tien miljoen euro af moeten dragen naar de belastingdienst. Aan de oplossing van de problemen van Vestia en een woningcorporatie in Geertruidenberg, betalen ook de eilandelijke corporaties mee. De context is, volgens Van der Valk, niet zo rooskleurig. Toch worden de mogelijkheden benut door de eilandelijke corporaties en wordt er volop gebouwd. Hierbij is ook aansluiting bij de trend van wonen met zorg. Want de vergrijzing is ook nadrukkelijk aanwezig in de nieuwbouw van woningcorporaties. Gert-Jan van der Valk verzekert dat men op het eiland aan de slag blijft, ondanks dat het niet zo gemakkelijk gaat. De opdracht ligt er om in 2050 CO2-neutraal te zijn en er dienen dan geen woningen met aardgas meer te zijn. Hij noemde verder de verschillende initiatieven die de woningbouwcorporaties ontplooien op het gebied van verduurzaming. Hij stipte verder ook het probleem van de stijging van de aannemersprijzen aan als gevolg van het stijgen van de woningwaarde.

Woningmarkt

Makelaar Danielle Jansen toonde eveneens een aantal cijfers over het woningaanbod in de afgelopen drie jaar - sinds de oprichting van website. Zo is het aantal woningen dat te koop staat met 50% gedaald van 1.400 tot 735 op dit moment. Dit is inclusief circa tien procent recreatiewoningen. Dus het werkelijk aantal te koop staande woningen is 650. In de markt is voor makelaars verandering gekomen van een kopersmarkt naar verkopersmarkt. "De verkoper bepaalt". Er is volgens Danielle Jansen behoefte aan meer woningen "want woninggroei creëert bevolkingsgroei". Ze riep op tot een goede samenwerking en dat men niet op elkaar moet gaan zitten wachten om initiatieven te nemen.

Roze flamingo

Tijdens het woonseminar werd afscheid genomen van wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Vanwege de goede samenwerking in het kader van Eilandmarketing werd hij in het zonnetje gezet en werd hem een kolossale opblaasbare flamingo overhandigd die hij dankbaar aanvaardde. Van der Vlugt sprak zijn waardering uit voor de samenwerking in het afgelopen jaar. Hij gunt het eiland ook voor de toekomst deze samenwerking.

Forumdiscussie

Tijdens de forumdiscussie waaraan de sprekers van deze middag deelnamen kwamen verschillende zaken aan de orde, zoals de doorlooptijd van woningbouwplannen en het blijven liggen van projecten door ontwikkelaars die niet leveren wat is afgesproken.

Vanuit de zaal vroeg projectontwikkelaar Dingeman van Es of er wel genoeg gebouwd wordt. Hij vindt van niet. Hiermee bedoelt hij niet 'bouwen om te bouwen', maar er kan meer gefocust worden op het bouwen van starterswoningen of twee-onder-een-kapwoningen, waar grote behoefte aan is ". Hij deed een oproep om gezamenlijk de provincie aan de hand van cijfers te laten weten dat er meer op het eiland gebouw zal moeten worden.

Aan het slot van de bijeenkomst deelde Jan Peter Robijn mee dat het project huizenopflakkee.nl en huizenopgoeree.nl zal worden voortgezet onder de naam "Wonen op Goeree-Overflakkee". Men heeft besloten om er een stichting van te maken en ter gelegenheid van dit besluit gaf hij 'het stokje door' aan één van de bestuursleden van de nieuwe stichting Taco van Dieren. Hij zal secretaris zijn van het nieuwe stichtingsbestuur. Jan Tieleman en Leon van den Nieuwendijk zullen de taak van respectievelijk voorzitter en penningmeester gaan vervullen.

Onder toeziend oog van wethouder Arend-Jan van der Vlugt, geeft Jan-Peter Robijn (rechts) het stokje over aan Taco van Dieren die secretaris van de stichting zal zijn.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant