Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Oud VVD-politicus Rein Osinga (71) overleden

Algemeen 520 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vier raadsperioden (2002 – 2018) maakte Rein Osinga zich voor de VVD, als fractieleider en als raadslid, dienstbaar in de volksvertegenwoordiging op het eiland. Eerst in de toenmalige gemeente Middelharnis en vanaf 2013, na de samenvoeging, in de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee tot afgelopen voorjaar 2018. Daarnaast was hij veelzijdig, in diverse functies, meer dan een halve eeuw actief in de Nederlandse samenleving. Helaas was het hem niet gegeven om lang van zijn rust - samen met zijn vrouw Suzanne - te kunnen genieten. Rein overleed deze week op 71-jarige leeftijd in het Hagaziekenhuis in Den Haag.

Door Jaap Ruizeveld

Osinga was een markante persoon. Een vriendelijke politicus die het een voorrecht noemde dat hij in de raad en in de maatschappij zich mocht inzetten. Bij zijn afscheid als volksvertegenwoordiger, eind maart 2018, nuanceerde hij die activiteiten met de opmerking dat hij- zonder de onvoorwaardelijke steun van zijn echtgenote - dit werk niet had kunnen doen. Reden om aan te geven een Koninklijke onderscheiding niet te kunnen aanvaarden. Hij noemde het ongepast dat hij alleen, op basis van de een of andere formele regeling, voor dat deel van 'hun' leven onderscheiden zou worden. Zijn woorden maakten indruk. Het tekende Rein Osinga die in de raad steeds zocht naar samenwerkingsvormen om daarmee, zoveel als mogelijk, in evenwichtige besluitvorming de belangen van de gemeenschap te behartigen Anderzijds het liberale gedachtengoed uitdragend.

Veelzijdig

Op vele terreinen was Rein in zijn leven actief. Geboren in Friesland begon zijn maatschappelijke loopbaan op 18-jarige leeftijd in dienst bij de toenmalige Rijkspolitie. Zijn werkzaamheden brachten hem uiteindelijk naar Goeree-Overflakkee (Ouder-Tonge) waar hij werd benoemd tot eilandelijk groepscommandant. Zijn politieke stappen zette hij in 2002 als VVD-raadslid in de toen nog zelfstandige gemeente Middelharnis. Rein was voorstander van de fusie van de 4 eilandgemeenten die in 2013 zijn beslag kreeg. Hij werd leider van de vier leden tellende liberale fractie in de eerste gemeenteraad van Goeree-Overflakkee. Boeiend vertelde hij bij zijn afscheid over zijn totale loopbaan waarin de thema's executief politiewerk, omgevormd in de loop van de jaren tot de term Mobiele Eenheid spectaculair was. (o.a. bij de treinkaping De Punt en school in Bovensmilde) en ook in commandofuncties op ons eiland. Maatschappelijk was Rein Osinga veelzijdig actief (zoals directielid van het Groothandelsbedrijf AGF (groente en fruit) in Barendrecht / Ridderkerk.

Verslagenheid

Addy Rijerkerk (fractievoorzitter VVD in de gemeenteraad Goeree-Overflakkee) geeft in een reactie: "Wij hebben met ontsteltenis en verslagenheid kennis genomen van het overlijden van Rein Osinga. Tot afgelopen maart was hij onze fractievoorzitter. Getroffen door een infarct heeft hij niet van de gevolgen daarvan mogen herstellen. Wij hebben in de afgelopen periode meegeleefd met zijn echtgenote Suzanne, kinderen en kleinkinderen. Het overlijdensbericht komt hard aan. Je blijft hoop houden op herstel, iets wat wij hem ook zo gunden. Naast zijn werk en vele hobby's was Rein als raadslid en fractieleider16 jaar actief voor de VVD. Hij was blij dat hij in maart met de politieke functie kon stoppen. Nog vol plannen en ideeën: met de caravan op stap en meer tijd hebben voor gezin en familie. Het is er helaas niet van gekomen. Daar zijn wij bedroefd over. Wij zagen Rein en Suzanne als een twee-eenheid. Het niet aanvaarden van de koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid als raadslid omdat Suzanne net zo veel werk had verzet als hij, was heel bijzonder. Toen begrepen we hun innige band. Wij wensen Suzanne en de familie alle kracht dit enorme verlies te verwerken. Binnen de VVD zullen wij deze markante persoonlijkheid sterk missen".

Uit de krant