Daphne in actie bij het EK dressuur in Fontainebleau.
Daphne in actie bij het EK dressuur in Fontainebleau.

Drie gouden medailles voor Daphne van Peperstraten (18)

Algemeen 612 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een jong meisje dat destijds bang was voor paarden, heeft zich in een aantal jaren gedisciplineerd en met goede begeleiding en training kunnen ontwikkelen tot een eilandelijke amazone die afgelopen maand, op de Europese Kampioenschappen dressuur voor junioren in het Franse Fontainebleau, met haar paard Greenpoint's Cupido, drie gouden medailles veroverde. Woensdag 11 juli klonk voor de eerste keer het Wilhelmus voor het Nederlandse team waarin Daphne van Peperstraten uit Oude-Tonge de voortrekkersrol vervulde. De vaderlandse vlag ging in top. En het bleef niet bij dit succes, want ook in de individuele optredens werden Europese titels behaald.

Door Jaap Ruizeveld

Een prestatie die door bondscoach Alex van Silfhout als 'fantastisch' is omschreven. In dit zomerverhaal een inkijk in de paardensportcarrière van de 18-jarige Daphne die zich in 2017 al – ook bij de Europese kampioenschappen toen in Roosendaal – in de schijnwerpers had geplaatst met 1 gouden en 2 zilveren medailles. Ze heeft dus al een goed gevulde prijzenkast. Maar om op het hoogste niveau te kunnen presteren, moet er veel worden geïnvesteerd. In tijd en in training. Enkele dagen voor haar deelname aan het Nederlands Kampioenschap in Ermelo (afgelopen donderdag tot en met zaterdag), bezocht ik haar aan de Tonisseweg in Oude-Tonge, waar het woonhuis en het bedrijfscomplex van haar ouders Tonnie en Helga is gevestigd.

Topsport en studie

Een eerste prangende vraag: Is topsport met studie te combineren? Daphne haalde dit jaar bij het Luzac-college in Rotterdam haar Havo-diploma en gaat nu in de Maasstad een opleiding International Business Management volgen aan de TIO-Hogeschool. Omdat het particuliere onderwijsinstellingen zijn, kan met faciliteiten zoals aangepaste roosters een werkbare afstemming plaatsvinden tussen haar maatschappelijke opleiding en haar inzet voor de paardensport.

Pony hoort er bij

"Ja, ik was destijds bang voor grote dieren, ook voor paarden. Maar uit het niet kreeg ik rond mijn negende jaar juist interesse voor paarden. Samen met vriendinnen oefenden wij - dat zal gedurende een periode van twee jaar zijn geweest - op de manege Oostmoer in Stad aan 't Haringvliet. Ik kreeg een steeds beter gevoel bij het paardrijden. Raakte over mijn angst heen en wilde mij verder ontwikkelen". Wat was je eerste paard? "Dat was een pony die ik Make My Day noemde. Die naam heeft de pony waargemaakt. Het kwam helemaal goed", zegt Daphne lachend. De pony (18 jaar nu) staat ook nu nog hier in een van onze stallen. Mag van zijn pensioen genieten. Zoveel herinneringen, noem het nostalgie, dat koester je. Daar neem je geen afscheid van. De pony hoort er bij. Met Make My Day is, terugkijkend, eigenlijk mijn paardensportperiode begonnen".

Betrokkenheid

De naam van haar huidige succesvolle paard Greenpoint's Cupido, waarmee Daphne het Europees Kampioenschap reed, laat zich raden. Niet verwonderlijk kijkend naar de Greenpoint-ontwikkelingen van vader Tonnie, die haar trouwe sponsor is. Naamsbekendheid. De ouders van Daphne zijn zeer nauw bij de paardensporthobby, eigenlijk is het nu al veel meer, van hun dochter betrokken. Moeder Helga is altijd bij de wedstrijden, nationaal en internationaal, aanwezig. Zij verzorgt het transport van het paard en helpt haar dochter bij alle voorbereidingen en begeleidingen. Vader Tonnie maakt ondanks zijn drukke bedrijfsactiviteiten graag tijd en ruimte vrij om zijn dochter bij EK en NK-wedstrijden op locatie te volgen. Daphne is blij met deze intense warme support van haar ouders. "Het is een geweldige stimulans om met hen en met het team dat rondom mij staat samen op te kunnen trekken. Je hebt dat nodig. Alleen redt je het niet".

Trainen en coachen

Het neemt veel tijd in beslag om deze tak van sport op hoog niveau goed in te vullen. Daarom is Daphne niet zoveel op het eiland. Trainen en nog eens trainen. Eerst was dat nog in Oud-Beijerland, daarna in Brakel bij de familie Van Baalen. Daar wordt zorgvuldig naar de wedstrijden toegewerkt. Amazone en paard staan als éénheid centraal. Wat kan er nog worden verbeterd? Wat moet worden aangepast en wat moet juist in stand blijven? Aan de Tonisseweg in Oude-Tonge kan Daphne, die met haar 18 jaar nu de stap maakt naar de Young Riders (leeftijdscategorie 16-21 jaar), gebruik maken van een trainingsbak, een paddock (kleine zandbak), er is een weide en in het bedrijfscomplex zijn er vier stallen ingericht.

IJzersterk

De prestaties van Daphne, in het EK (landenwedstrijd) in Frankrijk binnen het junioren dressuurteam, samen met de amazones Thalia, Kimberly en Milou, zijn uitgebreid gepresenteerd. Liefst 34 landen en 69 combinaties traden aan. Juist door haar ijzersterke proef schroefde zij het percentage zo hoog op dat Duitsland en Denemarken het nakijken hadden. Haar individuele score (75,909 procent) was ruim 2 % hoger dan de naaste concurrente, de Duitse Romy Allard. Daphne herhaalt het nog eens: "Het is heel belangrijk dat er een goed team om je heen staat. Zij zijn er voor jou en zonder deze support en ondersteuning bereik je niets. Het paard moet in goede conditie worden gebracht en iedereen dient pal achter je te staan. Het zijn steeds spannende momenten, zoals het keuren van de paarden en natuurlijk ook de loting. En mag je de kür op muziek rijden? Bij dat alles is coaching, begeleiding en gerichte steun nodig".

Emotie

Wat doet het met je, recent terugkijkend naar het EK voor junioren in Frankrijk, als je bij de huldiging op de eerste en hoogste trede staat, de vlag van je land wordt gehesen en het Wilhelmus wordt gespeeld? "Dat is een speciaal gevoel. Het ontroert. Spanning komt tot ontlading. Het gevoel kan je voor een ander moeilijk beschrijven. Het is persoonlijk, het raakt je diep. Emotioneel. Een gevoel dat je wil delen in blijdschap en dankbaarheid. Met je ouders, je trainer en met het hele team, die alle dagen in aanloop naar het moment dat de prestatie moet worden neergezet - samen - zo veel voor je hebben gedaan. Echt bijzonder", benadrukt Daphne.

Tankstation Greenpoint dit najaar open

Vader Tonnie van Peperstraten (duurzaam akkerbouwbedrijf, Greenpoint met alternatieve brandstof - alsmede Projectontwikkelaar) treedt bij ons interview aanvankelijk op als uitnodigend gastheer, omdat dochter Daphne te maken heeft met een file die maar moeizaam oplost en daardoor iets later aankomt. Een mooie gelegenheid om even te praten over de ontwikkeling van één van de Greenpoint-projecten, hier bij de entree van Oude-Tonge, langs de N 215. De laatste voorbereidingen voor dit tankstation waar Van Peperstraten met Van Kessel Olie bv uit Milheeze de exploitatie zullen voeren. Daar kan men benzine, diesel en het alternatieve AdBlue tanken. Medio dit najaar wordt Greenpoint Oude-Tonge officieel geopend. Maar mogelijk is het station – als voorloper daarop – officieus al eerder in gebruik.

Uit de krant