Veldwerker Gerwin Rikkers (links) ontvangt - op gepaste afstand - de sleutels voor de nieuwe motor van Wilco Visser.
Veldwerker Gerwin Rikkers (links) ontvangt - op gepaste afstand - de sleutels voor de nieuwe motor van Wilco Visser.

Nieuwe motor voor veldwerker Stichting Ontmoeting

Algemeen 1.301 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Meer dan tien jaar geleden begon de Stichting Ontmoeting aan een veldwerkproject op het eiland. Het doel was en is om met zoveel mogelijk jongeren met problemen in contact te komen. Vanwege de laagdrempeligheid rijdt de veldwerker op een motor. De oude motor was aan vervanging toe en vorige week kon Gerwin Rikkers een nieuwe motor in ontvangst nemen bij VP Motors in Sommelsdijk.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Vanwege ziekte kon veldwerker Gerwin Rikkers een tijdlang niet meer zijn werkzaamheden op Goeree-Overflakkee verrichten. Maar sinds kort is hij langzamerhand de draad weer oppakken en zal hij regelmatig op de motor zijn ‘contacten op straat’ gaan vernieuwen of voortzetten.

De vorige motor was aan vervanging toe en een groep wielrenners uit Hendrik Ido Ambacht - Cycling for others - heeft hiervoor een actie gestart. Het team heeft vorig jaar als sponsortocht de berg Grand Ballon in de Vogezen beklommen en daarbij ruim 30.000 euro bijeen gefietst. Van een deel van dit bedrag kon de nieuwe motor van Gerwin worden gefinancierd. Vorige week kon hij uit handen van Wilco Visser van VP Motorsport de sleutels in ontvangst nemen. Gerwin vertelt dat hij tijdens zijn werk ‘bij nacht en ontij’ altijd bij Wilco aan kan kloppen voor een ‘bakkie’ en een luisterend oor. Daarnaast waardeert hij de service die VP Motors biedt. Wil Visser geeft aan dat hij het werk van Stichting Ontmoeting van harte steunt. “Ik vind het een mooi project dat ik graag wil steunen. Daarom zorgen we goed voor elkaar”.

Broodnodig

Na ruim tien jaar Veldwerk Goeree-Overflakkee blijft de aanwezigheid van een veldwerker van Stichting Ontmoeting (ondersteunt door de gemeente en de kerken) nog steeds broodnodig. Gerwin vertelt dat hij als veldwerker jongeren opzoekt, die tussen wal en schip dreigen te vallen als gevolg van verslaving. De jongeren zijn niet bekend bij zorgverleners omdat ze opgaan in de anonimiteit en veelal thuisloos zijn. De taak van de veldwerker is in contact te komen met deze jongeren en hun vertrouwen te winnen. Het uiteindelijke doel is om de jongeren op deze manier te begeleiden naar de juiste hulp. Gerwin hoopt de komende tijd weer veel jongeren te ontmoeten. “Juist omdat we een motor gebruiken, leggen we gemakkelijk contact met deze jongeren”.

Sinds enkele maanden is het veldwerkteam uitgebreid met twee vrouwelijke collega’s. Lieneke Struijk en Martine Aantjes begeleiden en helpen jongeren op het gebied van financiën, huisvesting, werk en verslavingsproblematiek. Zij zijn momenteel bezig om hun motorrijbewijs te halen om op termijn ook op de motor aan de slag gaan op straat.

Zie ook www.veldwerkgoereeoverflakkee.nl.

Uit de krant