(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Schoolkoor CSG Prins Maurits zingt al dertig jaar Christmas Carols in Zierikzee

Algemeen 1.076 keer gelezen

ZIERIKZEE - Met de nieuwste uitvoering van de Ceremony of Christmas Carols in de Nieuwe Kerk van Zierikzee wordt dertig jaar geschiedenis geschreven. Op vrijdag 22 december zal opnieuw een jonge solist in de half verduisterde kerk het ‘Once in royal’ bij kaarslicht aanheffen. Het koor van CSG Prins Maurits uit Middelharnis is sinds het begin van de uitvoeringen betrokken bij deze viering en zal ook dit jaar haar medewerking verlenen.

“Het bijzondere van deze Zierikzeese traditie is dat er in drie decennia nauwelijks iets veranderd is”, zegt de organisatie van de Ceremony of Christmas Carols. Hetzelfde koor, nu onder een nieuwe naam ‘Con Spirito’ en ook de vaste medewerking van het schoolkoor Prins Maurits uit Middelharnis, die naast het vocaal ensemble Waisisi, de vocale dragers zijn van deze ceremonie. Van het begin af aan hebben de uitvoeringen onder leiding gestaan van de initiatiefnemer Mar van der Veer. De reden dat deze van oorsprong Engelse traditie diep geworteld is op Schouwen-Duiveland is dat altijd verbindingen zijn gezocht met de samenleving. Bewust worden de lezingen niet in het Engels, maar in het Nederlands gelezen door mensen die afkomstig zijn uit een bepaald onderdeel van de samenleving. Daarbij is de hoofdlezing door de burgemeester van Schouwen-Duiveland altijd een vast gegeven geweest.”

“Vertrouwd is ook de medewerking van een koperensemble, ditmaal het Zeeuws Koper Collectief. Wat wisselt is de keuze uit de rijke traditie van Christmas Carols, het zijn soms vertrouwde liederen maar dan weer nieuwe composities. Zo beginnen ‘de Carols’ ditmaal met een nieuwe compositie van de Zweedse vrouwelijke componist Agneta Sköld gevolgd door een prachtig O Radiant Dawn van James Mcmillan. De negen lezingen worden veelal gekozen naar aanleiding van een bepaald thema. Dit jaar luidt dit: als een herder. Ze volgen een weg door de Bijbel en vertolken teksten waarin het herderschap een belangrijke rol speelt. Dit jaar worden deze lezingen verzorgd door mensen die daadwerkelijk met schapen en andere dieren te maken hebben, dan wel een andere herderlijke rol hebben buiten de kerkelijke betekenis.”

“Andere hoogtepunten zullen zijn: een gedeelte uit een cantate van Bach (Sheeps may safely graze), een bijzondere bewerking van Psalm 23 van John Rutter (met blokfluit), een speciale bewerking van ‘Little David, play on your harp’ en vanzelf meerdere traditionele kerstliederen waar ook delen met samenzang in zijn. Met het oog op de oorlogen in de wereld klinkt een Dona nobis pacem. De liturg is ditmaal ds. Leon de Borst en het orgel wordt bespeeld door Marien Stouten.”

Kaarten voor deze jubileumuitvoering kunnen worden besteld via de website www.conspiritozierikzee.nl of bij Van de Krieke Computers, Mol 11 Zierikzee voor 12 euro per stuk. Mochten er nog kaarten over zijn, kunnen die bij de ingang van de kerk uitsluitend met pinbetaling worden gekocht. De avond begint om 20.00 uur, de deuren gaan om 19.30 open.

Uit de krant