V.l.n.r. Pieter de Visser, Pieter Soeteman, Gerard van Nieuwenhuijzen en wethouder Henk van Putten.
V.l.n.r. Pieter de Visser, Pieter Soeteman, Gerard van Nieuwenhuijzen en wethouder Henk van Putten.

Honderd procent Flakkees streekproduct: Brôôd

Algemeen 2.936 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Het graan is geteeld op Flakkee en gemalen tot meel in een Ouddorpse molen. Vervolgens bakken eilandelijke bakkers er brood van. Honderd procent Goeree-Overflakkees brood dus: van de tarwekorrel tot de boterham. Het streekproduct heeft een passende naam gekregen: Brôôd.

Door Kees van Rixoort

De lancering van Brôôd was vorige week donderdag in de lunchroom van bakkerij De Visser in Middelharnis. De Visser, die op Goeree-Overflakkee ook een vestiging heeft in Dirksland, is een van de eilandelijke bakkers die het brood bakt en verkoopt. De andere Brôôd-bakkers zijn Wolfert in Den Bommel, Van Helden in Middelharnis, Koese in Sommelsdijk en Oude-Tonge, Van Harberden in Melissant en Akershoek in Ouddorp.

Bedenker van het Brôôd-project is bakker Pieter Soeteman. Zijn bakkerij staat in Bergen op Zoom en zijn winkels bevinden zich in Brabant en Rotterdam, maar hij woont in Oude-Tonge. Voorheen had de familie Soeteman ook een bakkerij in die plaats.

Soeteman wist akkerbouwbedrijf NIVU (Van Nieuwenhuijzen en Van Vugt) in Achthuizen en Oude-Tonge te interesseren voor het telen van Flakkeese baktarwe. Twaalf hectare reserveerde NIVU ervoor: veel te veel voor één bakker. Het kostte Soeteman echter niet veel moeite om het resterende graan een goede bestemming te geven. Vrijwel alle bakkers op Goeree-Overflakkee waren direct enthousiast om ook streekbrood te gaan bakken en op de markt te brengen. En Voogd Meelhandel in Ouddorp zorgde graag voor het meel. Inmiddels ligt het dagelijks in de winkels, in verscheidene varianten.

QR-code

“Ons doel is: een bijzonder smakelijk product maken met een kleine footprint”, zegt de initiatiefnemer. Die kleine footprint is een gevolg van de korte keten van Brôôd: boer, molenaar, bakker en consument bevinden zich allemaal op geringe afstand van elkaar, in een kleine regio.

Via een QR-code is het hele proces van productie – telen, malen, bakken – en transport van A tot Z te volgen. Alle data, inclusief bijvoorbeeld de exacte teeltlocatie, de groeiomstandigheden, de opslag en het brandstofverbruik, zijn namelijk minutieus vastgelegd in het systeem Farm24.
Deze traceerbaarheid en de korte keten waren redenen om het Brôôd-project vanuit de overheid (meer specifiek: de Regiodeal Zuid-Hollandse) te subsidiëren. Vandaar dat ook wethouder Henk van Putten aanwezig was bij de lancering van het streekproduct.

Bakker Pieter de Visser zegt dat het eilandelijke brood goed verkoopt. “Het is een mooi lokaal product, dat verbindt, ook tussen de bakkers op Goeree-Overflakkee.”

Uit de krant