Marcel Gootjes (links) ontvangt het eerste exemplaar van het stripboek uit handen van maker Vince Trommel. (Foto: Kees van Rixoort)
Marcel Gootjes (links) ontvangt het eerste exemplaar van het stripboek uit handen van maker Vince Trommel. (Foto: Kees van Rixoort)

Stripboek bewijst dat ‘moord op Stad’ de gemoederen blijft bezighouden

Algemeen 609 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Ruim 113 jaar geleden is het inmiddels, maar ‘de moord op Stad’ blijft de gemoederen bezighouden. Na een lied en een toneelstuk over de fatale gebeurtenis die zoveel indruk maakte, is er nu ook een stripboek: ‘Een bloedend hart. Een moord op Stad’. De maker, Vince Trommel, overhandigde het eerste exemplaar zaterdag aan een verre nazaat van de vermoorde dienstbode.

Door Kees van Rixoort

‘Een bloedend hart’ vertelt het verhaal van Laurens en Anna. Beiden werkten op de boerderij van Theodorus van der Bol aan de Oostmoerse Scheidweg in Stad aan ’t Haringvliet. Hij was knecht, zij dienstbode. Ze kenden elkaar uit Oude-Tonge, waar ze allebei waren opgegroeid. Laurens en vooral Anna voelden ergens wel wat voor elkaar, maar van een leien dakje ging het niet. Zij was plagerig en autoritair, terwijl hij een driftige natuur had.

Een ruzie, buiten in de boomgaard van de boerderij, leidde op 23 mei 1910 tot een vechtpartij en uiteindelijk het vroegtijdige heengaan van Anna. Laurens vermoordde haar met een mesje waarmee hij onkruid aan het verwijderen was. De dienstbode bleek later, bij de lijkschouwing, drieëntwintig messteken te hebben opgelopen. Laurens moest in Rotterdam een straf uitzitten van zeven jaar en keerde nooit meer terug naar Goeree-Overflakkee.

Moordlied en smartlappen

Het moordverhaal maakte veel indruk. Een rondtrekkende orgelman maakte een lied over de fatale gebeurtenissen. Dit moordlied bracht hij op verscheidene locaties ten gehore. Daarbij gebruikte de zanger zogenoemde smartlappen: grote lappen textiel met afbeeldingen ter verluchtiging van de liedtekst.

Vele jaren later kwam het lied onder het stof vandaan, zij het in een nieuwe versie, en ontstond een toneelbewerking van het moordverhaal. Nu is er ook een stripboek, door Vince Trommel gemaakt in opdracht van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Trommel, afgestudeerd aan de St. Joost School of Art & Design in Breda, specialiseerde zich als illustrator en tekende veel posters voor festivals. Voor het Streekmuseum begon hij een serie houtsneden van markante gebouwen op Goeree-Overflakkee, een serie die nog niet is afgerond. Verder ontwerpt hij etiketten voor bierbrouwerij Solaes en ontwerpt hij drukwerk voor Goed voor Goed.

Harde lijnen, heldere kleuren

Het idee om een stripboek te maken sluit aan bij de houtsneden met hun harde lijnen en heldere kleuren. Vince Trommel ging niet over één nacht ijs. Voordat hij ging schrijven en tekenen, verzamelde hij eerst alle mogelijke informatie over de moord op Stad. Boven water kwamen eveneens fraaie foto’s en een bidprentje van Anna. Ook sprak hij met de families van Anna en Laurens.

Uit alle gegevens destilleerde Vince Trommel vervolgens een zo betrouwbaar mogelijk verhaal. Het stripboek, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee en het Fonds voor Cultuurparticipatie, is verkrijgbaar bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het telt 48 pagina’s en kost 7,95 euro. De eerste druk bestaat uit tweehonderd genummerde en gesigneerde exemplaren.

Eerste exemplaar

Het allereerste exemplaar overhandigde Vince Trommel zaterdag 21 oktober aan Marcel Gootjes uit Schiedam. De vermoorde Anna was een zus van zijn overgrootvader. “Heel bijzonder dat de moord van honderddertien jaar geleden de gemoederen nog steeds bezighoudt”, aldus Gootjes.

Waar is het kledingstuk met steekgaten? 

Aan het eind van prachtig getekende stripboek vraagt Vince Trommel de lezer om bevestiging van een gerucht: Anna’s kledingstuk met de steekgaten zou nog ergens rondzwerven. Wie weet duikt het meer dan een eeuw na de moord nog op, als bijvangst van ‘Een bloedend hart. Een moord op Stad’.

Uit de krant