Aat van Alphen (Foto: Wim van Vossen).
Aat van Alphen (Foto: Wim van Vossen).

VKGO zegt vertrouwen op in coalitie

Algemeen 1.618 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De fractie van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) heeft maandagavond het vertrouwen opgezegd in de coalitie met SGP, CDA en PvdA. Dat heeft de partij medegedeeld op haar website. De “omgang met het college van B en W” wordt als belangrijkste reden opgevoerd, zo staat te lezen in een verklaring op de website van de partij. “Er is een situatie ontstaan waarbij de gekozen volksvertegenwoordiger zijn taak niet of niet naar behoren kan vervullen. Het college van B en W maakt dat onmogelijk en dat ervaart onze fractie als niet integer.”

Nog maar net uit de startblokken en daar was volkomen onverwacht het dossier flexwoningen”, aldus fractievoorzitter Aat van Alphen namens de partij in de verklaring. “Het college van B en W had in zijn wijsheid een besluit genomen met verstrekkende gevolgen en daar op geen enkele wijze de gemeenteraad en de samenleving bij betrokken. Nota bene een thema dat gaat om ruimte, om geld, om onderwijs, om vervoer, om veiligheid, om woningbouw, om huisvesting voor jongeren, om contractuele verplichtingen. De kritieken daarop hebben geen betrekking op de opvang van deze vluchtelingen. Voor zover te overzien is er in de wijde omgeving niemand die die noodzaak van opvang betwist.”

Het probleem ligt volgens de fractie anders. “Het heeft te maken met het gezag van de gemeenteraad. De gemeenteraad is het hoofd van de gemeente. Maar de laatste jaren is er de tendens dat de macht van het college van B en W toeneemt en die van de raad tanende is. Het passeren van de raad wordt in het jargon een doodzonde genoemd. En het passeren van de samenleving, zeker bij een dergelijk zwaar onderwerp, doet daar niet veel voor onder. Misschien nog wel erger: in onze tijd waar de samenleving een enorme behoefte heeft aan openbaarheid en transparantie, gaat dat in onze gemeente vooral achter gesloten deuren. Geen controle door de raad, geen controle door de pers, geen controle door het publiek.”

Het dossier flexwoningen staat niet op zichzelf, aldus Van Alphen in de verklaring. “Het niet informeren, het niet tijdig informeren, het halfslachtig informeren: het is bijna regel. Bioboard, DBGC, SRGO, NLDelta en ga zo maar door. Het is aan de gemeenteraad en zeker aan de coalitiepartijen aan deze praktijken een eind te maken. Maar die vlieger gaat niet op.”

De fractie van Vitale Kernen zegt al diverse malen geconfronteerd te zijn met de zogenoemde vertrouwenskwestie. “Want wie niet meewerkt met de dominante cultuur is tegen.” En dan de spreekwoordelijke druppel volgens de VKGO-fractie: “Geheel in de lijn der verwachting is het project flexwoningen door de rechter teruggefloten. De werkzaamheden moesten worden neergelegd, waaronder het heien. Dat is de boodschap van de rechter. Maar de gemeente, die de bevolking de maat neemt als de regels niet worden opgevolgd, plaatste zich boven de wet en ging rustig door.”

Vanavond (dinsdag) vergadert de gemeenteraad over het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor de flexwoningen. Welke gevolgen de verklaring van de VKGO-fractie heeft voor de stemming over deze verklaring, maar ook voor de positie van wethouder Bruggeman en de coalitie, zal snel duidelijk worden. In de krant van vrijdag veel meer over dit onderwerp.

Afbeelding

Uit de krant