Een delegatie van de Reizende Dichters met rechts wethouder Jaap Willem Eijkenduijn (Foto: Kees van Rixoort).
Een delegatie van de Reizende Dichters met rechts wethouder Jaap Willem Eijkenduijn (Foto: Kees van Rixoort).

Onthulling gedicht Reizende Dichters vormt aftrap gemeentelijk jubileum

Algemeen 594 keer gelezen

MIDDELHARNIS - ‘Goeree-Overflakkee overgedragen’. Zo heet het gedicht dat de Reizende Dichters gezamenlijk hebben geschreven ter ere van het tienjarig bestaan van de gemeente Goeree-Overflakkee. Het prijkt op de gevel van het gemeentehuis, schuin boven de entree. Een afvaardiging van het dichterscollectief en wethouder Jaap Willem Eijkenduijn onthulden het gedicht vorige week donderdagmiddag.

Door Kees van Rixoort

‘Goeree-Overflakkee overgedragen’ is momenteel de laatst toegevoegde schakel in een keten van gedichten op het gemeentehuis. Elk halfjaar is er een wisseling van de wacht en verschijnen er nieuwe dichtregels op de gevel. Deze poëzie in de openbare ruimte is een initiatief van de Reizende Dichters.

De komende zes maanden is dat het gedicht, dat het dichterscollectief op verzoek van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft geschreven. Alle leden, acht in totaal, hebben regels aangeleverd, waarna Niels Snoek, voorman van de Reizende Dichters, er een geheel van heeft gesmeed. “Een gedicht maken is net als boetseren, je blijft schaven en schrappen tot er een mooi geheel overblijft”, aldus Snoek.

Samen groeien

Het verzoek van de gemeente had alles te maken met de tiende verjaardag na de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2013, toen vier gemeenten – Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee – en het samenwerkingsverband ISGO verder gingen als nieuw bestuurlijk collectief. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman over het eerste decennium: “We mogen trots zijn op de ontwikkeling die ons eiland in de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. In 2013 moesten we ons schrap zetten voor krimp, met alle gevolgen van dien. Tegen de verwachtingen in maakte Goeree-Overflakkee juist een groei door. Dat hebben we als gemeente niet alleen gedaan. Dat deden we samen.”

Daarom organiseert de gemeente de komende maanden een serie activiteiten om de tiende verjaardag samen met de burgers een feestelijk tintje te geven. Het programma bestaat uit onder meer een fotowedstrijd, video’s over Goeree-Overflakkee en activiteiten voor kinderen.

Woordkunst

De onthulling van het gedicht vormde de aftrap van de jubileumviering. Jaap Willem Eijkenduijn prees de Reizende Dichters en de manier waarop zij zich manifesteren met hun woordkunst. De gemeente en het dichterscollectief, dat vijftien jaar bestaat, vergelijkend, kwam de wethouder tot de conclusie dat samenwerking loont.

Bovendien, benadrukte hij, bewijzen de Reizende Dichters dat je kunst en cultuur kunt laten leven onder de mensen. “Het heeft betekenis, zorgt voor verbinding en laat de schoonheid van Goeree-Overflakkee zien.” Waarna een warm applaus klonk voor de dichters, van wie er drie vervolgens de poëtische coproductie ‘Goeree-Overflakkee overgedragen’ declamerend ten gehore brachten.

Wie benieuwd is kan het gedicht lezen op de gevel van het gemeentehuis.

Dichter bij Water

De Reizende Dichters zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van de dichtbundel ‘Dichter bij Water’. In de bundel staan zeventig gedichten over de Watersnoodramp en onze toekomst met het water. Thema’s die de revue passeren zijn: ‘Het water komt’, ‘De Klap’, ‘De verwerking’, ‘De herdenking’. ‘De toekomst’ en ‘Het klimaat’. De presentatie van de dichtbundel is op zaterdag 30 september in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk.

Uit de krant