Afbeelding
Foto:

De nieuwe Rosenberg: Nucleaire alliantie zet de wereld op scherp

Marcus Ryker, voormalig marinier en agent van de Amerikaanse geheime dienst, moet tegen elke prijs uit de handen blijven van de Russische speciale troepen. Daarnaast moet hij zo snel mogelijk zien te onderhandelen met het Witte Huis over de man die aansprakelijk is voor de grote wereldwijde consternatie: Oleg Kraskin. De Russische dubbelspion is tevens hoofdassistent en schoonzoon van de Russische president Loeganov. Oleg heeft, na jarenlang in de nabijheid van zijn schoonvader te hebben verkeerd, genoeg gezien en gehoord om te weten dat zijn schoonvader, mede door de geheime onderhandelingen met Noord-Korea en Iran over de levering van nucleaire wapens, een groot gevaar voor de wereldvrede vormt. Oleg brengt zijn schoonvader om het leven en vlucht met hulp van Marcus Ryker. Samen met de gewond geraakte station chief CIA Jennifer Morris ondernemen de drie een bloedstollende tocht vanuit het Kremlin richting de Zwarte Zee.

Dubbelspion

Op de hielen gezeten door het Russische leger, die alle middelen inzet om de drie in handen te krijgen, belanden ze na het kapen van een sneeuwschuiver in een datsja. Het land verlaten lijkt een onmogelijke opgave, want de contacten met het Witte Huis verlopen uiterst stroef vanwege de rol en van dubbelspion

Kraskin

Tot de laatste bladzijden blijft de uitkomst ongewis. Zal Marcus er uiteindelijk in slagen om zijn vaderland te bereiken? En wat betekent het voor Oleg Kraskin zijn vrouw, kind en vaderland te hebben verlaten in de wetenschap nooit meer terug te kunnen keren? Hoewel deze roman fictie is, is het thema over de gevaren rondom de ontwikkelingen van nucleaire allianties door grootmachten heel actueel.
Subtiel door het boek heen geeft de auteur de boodschap mee dat het Kwaad nooit het laatste woord zal hebben, omdat het door God is overwonnen.

Voormalig veiligheidsadviseur

Een veelheid aan personen en wisselingen van vertelperspectief en plaats maken de leesbeleving wat stroef. Daarnaast zijn een aantal scenes met geweld vrij expliciet beschreven. Dit kan een persoonlijke overweging vormen bij de aanschaf van dit boek.
Wat verder opvalt is dat de auteur, voorheen werkzaam als veiligheidsadviseur van o.a. Benjamin Netanyahu, veel kennis van zaken heeft en duidelijk weet waarover hij spreekt.
Rosenberg schreef 14 romans, waaronder 'De ontsnapping'. Hierin beschrijft hij de geschiedenis van een Joodse verzetsman en een predikant die Auschwitz ontvluchten om de wereld te waarschuwen. Wat mij betreft een indrukwekkende voorganger van deze laatste pennenvrucht van Rosenberg.