Het nieuwe vistuig met slangen om met hoge druk water in de zeebodem te spuiten.
Het nieuwe vistuig met slangen om met hoge druk water in de zeebodem te spuiten. Foto:

Jaczon werkt met Stellendamse bedrijven aan alternatief voor pulsvisserij

Dus is er vol ingezet op het ontwikkelen van de waterdruktechniek. Dekker: "Dat ging met vallen en opstaan." Want wat is de optimale waterdruk en hoe zorg je ervoor dat de tong door de waterstraal niet alleen schrikt, maar ook in het visnet wordt gejaagd?

Vooruitgang

De stand van zaken is dat er momenteel één kotter is die aan de ene kant is uitgerust met de pulstechniek en aan de andere kant met waterdruk. Zo kunnen de technieken nauwkeurig worden vergeleken. De opbrengst van het visnet met waterdruk is momenteel zeventig procent ten opzichte van het pulsvistuig. Aan boord worden de resultaten nauwkeurig gemonitord om het systeem aan de hand daarvan te verbeteren. Dekker: "We zijn hier echt dag en nacht mee bezig." Gevraagd naar de kinderziektes, antwoordt hij gevat: "Heb je een uurtje of drie." Ondanks alle obstakels wordt er vooruitgang geboekt. Er zijn gesprekken gaande om na de zomer nog een aantal kotters uit te rusten met de nieuwe techniek.

Stellendamse bedrijven

Jaczon houdt de kennis over de nieuwe techniek niet voor zichzelf. Dekker: "Hoe meer vissers hiermee aan de slag gaan, hoe beter, want dan gaan we sneller vooruit. Daarom steken we regelmatig de koppen bij elkaar om de vissers bij te praten en samen na te denken over het verbeteren van de techniek." Jaczon is van origine een Schevenings bedrijf, dat is ook de thuishaven voor deel van de vloot. In Stellendam meren op vrijdag twee of drie kotters aan van Jaczon. De nieuwe techniek is ontwikkelend met Stellendamse bedrijven. Dekker: "We werken samen met Coöperatie Westvoorn, Padmos, Wetec en Van Wijk. Rondom de Stellendamse haven zijn er veel meer toeleveranciers voor de visserij dan in Scheveningen."

Geleerd van pulsverbod

Het verbod op de pulsvisserij komt voor een deel doordat natuurorganisaties zich tegen de techniek keerden. De vlootmanager zegt dat ze daarvan hebben geleerd. "De nieuwe techniek past niet alleen binnen de regelgeving, maar kan ook de toets van de ngo's doorstaan." Terug naar de boomkortechniek (zie kader) is voor de bevlogen vlootmanager van Jaczon geen optie. "Dat kost echt teveel gasolie. Kotters geschikt maken voor het vissen met waterdruk vergt een flinke investering, maar dat verdien je binnen een paar jaar weer terug door de brandstofbesparing." De vlootmanager heeft in het begin weleens wakker gelegen van het project, maar na maanden van onderzoek is hij positief gestemd. "We zitten absoluut op de goede weg. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken."

Verschillende technieken voor tongvisserij

Tong leeft in het zand op de bodem van de zee. Bij het vissen met een boomkor slepen er ijzeren kettingen over de bodem waardoor de tong uit de bodem wordt gejaagd. Achter de kettingen volgt het visnet om de opgeschrikte tong te vangen. Het nadeel van deze techniek is dat de bodem overhoop wordt gehaald door de kettingen, daarnaast is het brandstofverbruik hoog. De visserijsector heeft daarom in het verleden massaal het pulstuig omarmd, daarbij wordt de tong door middel van lichte stroomstootjes opgejaagd uit de bodem. Recent is deze techniek verboden door de Europese Unie. Het vistuig met waterdruk lijkt op dit moment het enige serieuze alternatief voor pulsvissers.

Tong heeft een groot aandeel in de omzet van de Nederlandse vissers. Foto: Nederlands Visbureau