Afbeelding
Foto:

Afval bestaat niet

In Nederland groeit de hoeveelheid afval. Op het eiland is de hoeveelheid afval per bewoner ruim 270 kilo per jaar. Dat levert jaarlijks de duizelingwekkende hoeveelheid van 13.444.310 kilo afval op. Zestig procent hiervan wordt hergebruikt. De ambitie is dat over zes jaar de hoeveelheid afval per inwoner moet zijn teruggebracht naar 50 kilo per jaar, waarvan 90 procent wordt hergebruikt. Er moet ontzettend veel gaan veranderen om dat voor elkaar te krijgen. Er staat een afvalrevolutie, of beter gezegd grondstoffenrevolutie, voor de deur.

Ook in de toekomst zullen er nog weleens overvolle prullenbakken te zien zijn. Maar op het moment dat het grootste gedeelte van de inhoud een nieuw leven krijgt als grondstof voor een tas, kledingstuk, mobieltje of golfbal staan er eigenlijk bakken met waardevol materiaal bij het bushokje.

Op dit moment kost het inzamelen van afval de gemeente (en dus alle inwoners) veel geld. Op het moment dat afval beter wordt gescheiden en er steeds meer kan worden hergebruikt, worden de kosten steeds lager. Wie weet krijg je in de toekomst geld zelfs toe voor je gesorteerde afval.