Afbeelding

Flakkees stel verkent de wereld met knaloranje Unimog

Algemeen 1.849 keer gelezen

In september 2016 vertrokken Wilbert Meijer en Marianne Huizer vanaf Flakkee. Tweeënhalf jaar later hebben ze 77.000 kilometer afgelegd en 37 landen bezocht. De komende periode reizen ze naar Oman en Iran. "Reizen verbreedt je horizon, we kunnen het zeker aanbevelen."

Tekst: Martijn de Bonte

Het verhaal begint in 2007, als Wilbert en Marianne elkaar ontmoeten. Ze houden allebei van reizen en kopen al snel hun eerste camper, een Renault Estafette uit 1974, waarmee ze samen op pad gaan. Een huis op wielen bevalt ze goed. Daarom kopen ze een paar jaar later een Hanomag, waarmee ze regelmatig door Europa reizen. Als het plan ontstaat om naar Afrika te reizen, besluiten ze om een Unimog te kopen, die heeft meer power en reserveonderdelen zijn makkelijk te krijgen. Ze gaan aan de slag en voorzien de truck van een bed, keukenblok, zithoekje en toilet. Het past allemaal net. Douchen gebeurt in de open lucht met een waterzak, die wordt verwarmd door de zon. "Alles is simpel, maar functioneel. Dat heeft als voordeel dat je het makkelijk zelf kunt maken als er iets kapot gaat." In 2016 is alles klaar en vertrekken ze vanaf het eiland richting Afrika.

Avonturen
De maximumsnelheid is 90 kilometer per uur, maar eigenlijk rijden ze nooit harder dan 60 kilometer per uur. "We zijn onderweg om wat te zien en hebben geen haast. Dat hebben de Afrikanen zelf trouwens ook nooit." In Afrika hebben ze 29 landen gezien en talloze avonturen meegemaakt. Zo moet je niet vreemd opkijken als er een brommer voorbij komt rijden waarop zes mensen zitten. Of dat er plotseling een olifant uit de bush komt rennen, waarvoor je hard moet rennen. En ze maakten de protesten mee in Khartoum, waar president Bashir werd afgezet door de bevolking van Sudan. Spannend was het overvaren met een zeer onstabiel pontje in Zambia. Of de keer dat ze geld wilden wisselen en in een kantoortje ergens achteraf terechtkwamen, waar een enorme hoeveelheid geld op tafel lag.

Aan mensen die Afrika willen verkennen, geven ze als advies om naar Botswana en Namibië te gaan. "Dat zijn prachtige landen, die je makkelijk kunt verkennen met een huurauto. En het zijn goedkope landen om de nationale parken te bezoeken en wilde dieren te spotten". Maar ook de andere landen kunnen ze eigenlijk allemaal aanbevelen, behalve Nigeria, daarover zijn ze minder enthousiast.

Vroeg uit bed
Iedere dag is anders. Soms staat het stel langere tijd op één plek, op andere dagen rijden ze nieuwe avonturen tegemoet. "Elke dag staan we op als de zon opkomt, in Afrika is dat meestal tussen 5.00 en 6.00 uur. Dan drinken we eerst koffie en gaan daarna ontbijten. Tijdens reisdagen stoppen ze tussen de middag om te eten bij een lokaal restaurantje of voedselstalletje. "We kijken gewoon wat er in de potten drijft. Het eten is niet altijd lekker, maar het is wel altijd gezellig, omdat je in contact komt met de locals". Tussen 15.00 en 17.00 uur zoeken ze een mooi plekje om hun kamp op te slaan. Bij voorkeur op een afgelegen plekje. Maar hoe ver het ook van de bewoonde wereld is, er is bijna altijd wel een lokale bewoner die de truck ziet staan en een praatje komt maken. 's Avonds is het donker en gaan ze meestal vroeg naar bed.

Bijzondere ontmoeting
Een hoogtepunt van de reis was het bezoek aan een weeshuis voor chimpansees in Kameroen. Toen ze er tijdens de regentijd naartoe reden, was de weg niet meer te herkennen door al het overwoekerende groen. Na anderhalf uur rijden waren ze 1,5 kilometer verder en kwam de truck vast te zitten in een greppel. Er kwam een man met een babychimpansee op zijn rug poolshoogte nemen. Even later staat Wilbert met twee chimpansees in zijn handen, terwijl de weg wordt vrijgemaakt voor de truck. Ze blijven een paar dagen in de opvang en leren drie jonge chimpansees steeds beter kennen. "Zo bijzonder om mee te maken! Het zijn net kleine kinderen die ruzie maken, troost zoeken bij ons en vooral heel ondeugend en nieuwsgierig zijn naar ons en de auto."

Minder angst voor het onbekende
Het reislustige stel kan thuisblijvers zeker een lange of korte reis aanbevelen. "Het opent je blik op de wereld en andere culturen en religie. Daardoor kom je erachter dat het leven in Nederland zo slecht niet is. En het zorgt misschien voor minder angst voor het onbekende. Je merkt als je reist dat de wereld niet zo slecht en gevaarlijk is. We zijn overal gastvrij ontvangen." Welke eigenschappen je nodig hebt om lang op reis te gaan? "Met respect, aanpassingsvermogen en nieuwsgierigheid kom je een heel eind."

Woestijn, jungle, bergen
Natuurlijk hebben ze ook weleens wat pech. "Maar op het wisselen van de motor na in Namibië, hebben we eigenlijk weinig problemen gehad. Wel wat kleine reparaties, zoals het breken van de veren en een kapotte poelie van de stuurpomp in Guinee. Maar een bezoek aan de garage is altijd een toffe ervaring." Wilbert helpt altijd zelf mee en heeft daar al veel van geleerd. Ze zijn nog steeds enthousiast over hun knaloranje, rijdende huis. Ze kunnen er offroad mee rijden en hebben al door de woestijn, de jungle en over bergen gereden. Met dank aan de hoge zit hebben ze overal goed zicht op de omgeving.

'Flakkee missen we niet'
Afrika hebben ze achter zich gelaten. De globale planning is nu om vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Oman te gaan en vervolgens over te varen naar Iran. "We leven met de dag en het liefst zonder planning. Als we het ergens leuk vinden, blijven we langer. Flakkee missen we niet. Als je het naar je zin hebt, dan denk je niet aan dingen die je mist. En we hebben regelmatig contact met het thuisfront."

In Nederland was Wilbert ook veel onderweg, want hij werkte als vrachtwagenchauffeur. Marianne heeft lang bij de Rabobank gewerkt. "We zijn er nog niet mee bezig wat we gaan doen als we terug gaan naar Nederland". Voorlopig ontdekken ze met hun Unimog het Midden-Oosten en rijden ze met hun knaloranje truck nieuwe avonturen tegemoet.

Meer weten over de avonturen van Wilbert en Marianne? Kijk dan op hun website www.free-on-wheels.reislogger.nl voor verhalen, foto's, video's en reisroutes.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant