Afbeelding

Miniconcert in de Vliedberg

Algemeen 318 keer gelezen

OUDDORP - Vorige week woensdag hield dwarsfluitist Tijs van Leer een mini-concert in de Vliedberg in Ouddorp. Het was niet zomaar een concert; er werden 'huisdieren' overhandigd voor verschillende locaties van Curamare.

Door Lars Jacobusse

Tijs van Leer heeft het wel naar zijn zin tussen de mensen in de Vliedberg. Hij zet de dwarsfluit aan zijn mond en speelt een improvisatie: "ik voelde me al snel thuis tussen jullie, dus ik probeer dat te vertalen in de muziek, voor zover dat mogelijk is." De improvisatie kan op ademloos stille luisteraars rekenen.

Dankbaar
Het mini-concert was een initiatief van de ondernemer Roel Mostert. Zijn moeder woonde in Nieuw-Rijsenburgh. Meneer Mostert heeft grote waardering voor de manier waarop zij daar werd verzorgd: "op een moment dat het in je eigen leven steeds vooruitgaat, zie je een ander juist achteruitgaan, steeds minder kunnen. Bij mij overheerst een gevoel van dankbaarheid dat ze zo goed verzorgd is." Inmiddels organiseerde hij verschillende acties om geld in te zamelen voor het werk dat door CuraMare wordt gedaan. In 2017 organiseerde hij een groot benefietconcert in Dirksland, met o.a. Tijs van Leer, Wybe Kooijman en Joline Sperling.

Het concert bracht 1900 euro op. Daarvan gaat 1500 naar het Adoptieprogramma van CuraMare. Daarnaast gaat 400 euro naar de 'Natuurkoffer' van IVN. Vandaag is de overhandiging van het resultaat. Musicus Tijs van Leer is opnieuw aanwezig. Hij luistert de overhandiging op met een vrolijke noot.

Interactief dier
De natuurkoffer is een koffer voor mensen die niet meer naar buiten kunnen om de natuur te ervaren. In de koffer zitten veren, bloemen, foto's van de natuur en 'natuurluchtjes'. Het Adoptieprogramma houdt in dat bewoners een 'huisdier' adopteren. Zij zijn vaak niet in staat voor een huisdier te zorgen. Daarom zet Curamare interactieve robotdieren in. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een wat vreemde oplossing, maar het blijkt dat deze dieren een positief effect hebben op het welbevinden van bewoners. De 'huisdieren' gedragen zich als een echt dier: ze reageren op aanraking en geluid en hebben een 'hartslag'. De huisdieren zijn relatief prijzig, daarom is CuraMare hard op zoek naar donaties. De bijdrage van meneer Mostert is een grote stap, in elk geval.

Spooky en Lies
De dieren gaan naar verschillende woonlocaties van Curamare. Meneer Mostert heeft zelf namen bedacht: Spooky de hond, poes Lies, poes Dreumes en Tuttie de kat. De namen komen niet uit de lucht vallen. Zo heet Lies naar Annelies, de vrouw van meneer Mostert. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan meneer Hollaar, bewoner van de Vliedberg. Met een verheerlijkt gezicht neemt hij zijn poes 'Dreumes' in ontvangst.

Uit de krant