SONY DSC
SONY DSC

Inrichting natuurgebied Zuiderdiepgorzen

Algemeen 479 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De aannemers Martens en Van Oord en Baars zijn in september 2018 gestart met de inrichting van 70 hectare natuurgebied in de 'Zuiderdiepgorzen' aan het Zuiderdiep bij Stellendam. Dit doet Martens en Van Oord/Baars in opdracht van Natuurmonumenten en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Dit project vindt plaats in het kader van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee en wordt mede mogelijk gemaakt door het Droomfondsproject Haringvliet. Voormalige landbouwgrond wordt omgezet tot open, waterrijke natuur. Er worden nieuwe kreken en flauwe slikkige oevers gegraven, sloten gedempt en een nieuwe secundaire waterkering aangelegd. Om het gebied straks beter te kunnen beleven wordt een wandel- en fietspad aangelegd.
De openheid en het water in het gebied gaan gegarandeerd zorgen voor veel bezoek van vogels. Er komen broedvogels op af, zoals de kluut, kievit en tureluur. Maar het gebied is in de rest van het jaar ook aantrekkelijk voor voedselzoekende soorten als de lepelaar en verschillende soorten strandlopers. Tot het voorjaar is het kaal en modderig, maar in de lente komt het gebied tot leven en kan de natuur zich verder ontwikkelen.
Als de nieuwe waterkering stabiel is, wordt de oude kering op twee plaatsen doorgegraven. Dan komt de nieuwe natuur in verbinding met het Zuiderdiep te staan. Hierdoor wordt het gebied dynamischer en kunnen de gorzen zich verder ontwikkelen. De werkzaamheden zullen in de loop van 2020 worden afgerond.

Kijk voor meer informatie op de websites: www.natuurmonumenten.nl, www.goeree-overflakkee.nl en www.haringvliet.nu.

Uit de krant