Afbeelding

"Dit was een buitenkans"

Algemeen 967 keer gelezen

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In de zesde aflevering: Bewoners van de Nieuwe Oostdijk, Edith Koster-Pikaar en Michel Pikaar en hun kinderen Bastiaan (6) en Marloes (3).

Tekst en foto: Pauline Hof

Ze kenden Ouddorp van vakanties en de rust en ruimte van het eiland trok. Edith weet nog goed, dat ze het huis aan de Waterpoort in de Nieuwe Oostdijk op Funda zag verschijnen. "Ik heb meteen de makelaar gebeld, dat ik wilde komen kijken. Hoe langer het zou duren voor ik het kon bezichtigen, hoe meer kapers er op de kust konden zijn. Na wat aandringen kon ik gelukkig meteen komen. Nog voor er volgende kijkers kwamen, heb ik toen telefonisch met Michel overlegd en een meteen een bod uitgebracht. We wilden graag een huis met tweeëneenhalve woonlaag, zoals dit. We waren ook al met een kavel bezig geweest in Ouddorp. De vergunningen voor nieuwbouw zijn hier echter allemaal voor één woonlaag met een puntdak, dus dit was een buitenkans."

Wijk

Ze waren in de nieuwe wijk, de Nieuwe Oostdijk, één van de laatste bewoners. Edith: "We zijn de eerste bewoner van het huis, maar wel de tweede eigenaar. Wij zijn niet betrokken geweest bij de bouw. Wij zijn daarom meteen begonnen met een verbouwing om de woonkamer nog wat groter te maken." De familie verhuisde vorig jaar augustus uit Hendrik-Ido-Ambacht naar Goedereede. "Om ons heen, in dit hoekje, woont veel import, of één van de twee komt van hier. We hebben goed contact met de buurt. We waren net verhuisd, toen er een buurtbarbecue werd gehouden. Zo leerden we direct iedereen kennen. Veel buren hebben kleine kinderen, net als wij, en die zie je dan ook weer bij school." Michel vult aan: "Het is zo leuk, dat de kinderen uit de wijk ook bij elkaar op school zitten. Dat hadden we in Hendrik-Ido-Ambacht niet. Daar moest je soms de hele stad door als ze met vriendjes of vriendinnetjes uit de klas wilden spelen. Het is zo fijn, dat je je kinderen hier kunt laten opgroeien. Ze hebben de ruimte en kunnen veilig buitenspelen. In de stad is kattenkwaad al snel een autoruit ingooien. Hier zijn ze nog aan het belletje trekken. Dat is een wereld van verschil."

Natuur

Goedereede is niet ver van de randstad. Michel heeft een energie-adviesbureau en werkt vanuit huis, Edith werkt als personeelsmanager in Rhoon, last van lange reistijden en eindeloze files hebben ze niet. Ook de schone lucht en de natuur was een reden om te verhuizen. Michel vervolgt: "Als ik ging hardlopen, deed ik dat voorheen langs de A16, nu ga ik lekker de Kwade Hoek in." Ze zijn wel benieuwd, wat de aanleg van de Blankenburgtunnel voor het gebied gaat doen. In 2024 zou hij klaar moeten zijn. De ontsluiting wordt dan beter en dan zou het op termijn hier een stuk drukker kunnen worden. Als Edith een nadeel moet noemen van wonen in Goedereede is het, dat het winkelaanbod kleiner is, dan ze gewend was. "Even op de fiets naar de bieb, of een boodschap doen, gaat niet meer. Dat is nu veel verder en kost meer tijd." Michel valt bij: "De mogelijkheden om online bezorgmaaltijden te bestellen zijn hier ook beperkter dan in de stad. Maar ja, als dat nu het ergste is."

Uit de krant