De vier prijswinnaars.
De vier prijswinnaars.

Trotse winnaars Rabobank Cultuurprijs Literatuur

Algemeen 582 keer gelezen

Winnaars: Marit 't Mannetje, Iris Hoofdman, Kees Kuijper en Frouke Bienefelt

MIDDELHARNIS - De spanning was hoog donderdagmiddag in de Rabobankzaal van Het Diekhuus. Een tiental genomineerden had plaats genomen op het podium in afwachting van de juryuitslag en de uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs Literatuur.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De Rabobank Cultuurprijs Literatuur is een initiatief van de bank en de gemeente Goeree-Overflakkee. Men wil met de prijs culturele initiatieven op het eiland stimuleren en gelegenheid geven om talenten tot hun ontplooiing te laten komen.

Projectleider Ada Overwater van de gemeente Goeree-Overflakkee heette in een bijna geheel gevulde Rabobankzaal de aanwezigen welkom voor een "lekker en ontspannen feestje" en deze ontspannenheid was vooral wel nodig voor de tien genomineerden. Deze laatsten waren door de jury genomineerd voor de Cultuurprijs en geselecteerd uit een aantal van 43 inzendingen.

Thema licht

Bert van Leerdam was de dagvoorzitter hij interviewde de tien genomineerden uit de vier categorieën: Schrijvers en poëten van 12 tot 18 jaar en dezelfde categorieën voor de volwassenen. Tijdens dit interview bleek dat de tien genomineerden hoge kwaliteit hebben geleverd. Juryvoorzitter Peter van de Graaff gaf voor de uitreiking aan dat het "fascinerend was om te lezen op hoeveel verschillende manieren de schrijvers het thema licht interpreteerden. Van een kaars in de wind tot een bijna-doodervaring, van een vuurtoren tot de ondergaande zon boven Goeree-Overflakkee".

De Rabobank Cultuurprijs Literatuur 2018 is door Wim Nobel, directeur Bedrijven Rabobank Het Haringvliet, wethouder Berend Jan Bruggeman en juryvoorzitter Peter van der Graaf uitgereikt aan Marit 't Mannetje (proza jeugd), Iris Hoofdman (poëzie jeugd), Kees Kuijper (proza volwassenen) en Frouke Bienefelt (poëzie volwassenen).

Direct op scherp

Marit 't Mannetje schreef Het meisje dat in de duisternis leefde. De jury noemde dit "Een origineel, actueel en zuiver verhaal" en vond dat Marit zich goed heeft ingeleefd in de belevingswereld van het hoofdpersonage.
Iris Hoofdman heeft het mooiste gedicht in de categorie jeugd geschreven. Volgens de jury 'pakt' het gedicht Grijs je meteen. "Met een openingszin als: 'Ik zoek het grijs in alles' zet Iris de lezer direct op scherp". Het gedicht ontlokte de jury uitspraken als 'filosofisch', 'poëtische kwaliteiten' en 'een jonge Aristoteles'.

Kees Kuijper won met De stoep van de Vrijheidslaan de prijs voor het beste verhaal dat door een volwassene is geschreven. Dit verhaal sprong er volgens de jury uit omdat het een geheel is, een goede ontwikkeling kent en klopt qua stijl. Maar vooral omdat het ontroert en de lezer meesleept – zelfs na meerdere keren lezen. Daarnaast zit er humor in en zet het de lezer aan het denken.

Steeds mooier

Over het gedicht Naar het licht van Frouke Bienefelt zei de jury: "Het wordt bij iedere lezing mooier, dieper, ontroerender". De jury genoot van het subtiele gebruik van tegenwoordige en verleden tijd en het mondjesmaat onthullen van de inhoud van het gedicht.

Op de website van de gemeente zijn de verhalen en gedichten van de prijswinnaars binnenkort te lezen, ga naar www.goeree-overflakkee.nl/winnaars. Tijdens de bijeenkomst in Het Diekhuus zorgde de winnaar van twee jaar geleden, Saxofoonkwart Blast voor enkele muzikale bijdragen.

De tien genomineerden.

Uit de krant