Afbeelding

Bij Brouwersdam leven platte oesters, zeeanemonen, sponzen en zakpijpen

Algemeen 268 keer gelezen

OUDDORP – Meer dan tachtig duikers zijn zaterdag het water aan de Noordzeezijde van de Brouwersdam in gegaan. Daar bevindt zich de Schelpdierbank, een vrij onbekend natuurgebied onder water. Doel van de duikers was het waarnemen van soorten, het in kaart brengen van het leven op deze bijzondere locatie.

Door Kees van Rixoort

De Schelpdierbank, net ten noorden van de 'blokkendam', ligt honderd tot honderdvijftig meter uit de kust en is ongeveer twee kilometer lang. "Rond 1850 was er een groot aantal van dit soort banken in de Noordzee. Bij elkaar ongeveer 25 procent van het totale oppervlak van de zee", vertelt Adriaan Gmelig Meyling, voorzitter van stichting ANEMOON, een van de bij het monitorproject betrokken organisaties. "Door visserij en oestervangst is daar nauwelijks iets van overgebleven. Al het natuurlijke reliëf op de bodem is weg."

Inheemse oester

De Schelpdierbank bij de Brouwersdam is bijzonder omdat dit zeebodemreliëf vrij recent is ontstaan. "Bijzonder is ook dat hier de platte oester leeft. Dat is de inheemse Nederlandse oester, die min of meer was verdwenen door ziektes", zegt Gmelig Meyling.

Behalve voor de platte oesters is de Schelpdierbank een habitat voor bijvoorbeeld zeeanemonen, hydropoliepen, mosdiertjes, sponzen, verschillende soorten zakpijpen en enkele wieren. De duikers die zaterdag te water gingen brachten in beeld en determineerden wat ze aantroffen. Volgende duiken moeten duidelijk maken hoe de ontwikkeling van het leven op de locatie is.

Behalve stichting ANEMOON zijn stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland), natuurorganisatie Ark en de Nederlandse Onderwatersport Bond betrokken bij het project. Naast dit door vrijwilligers uitgevoerde project zijn er professionals aan het monitoren op de Schelpdierbank. Beide projecten vullen elkaar aan.

Biodiversiteit

Adriaan Gmelig Meyling omschrijft het doel als volgt: "Ten eerste: het vaststellen van de biodiversiteit op de bank en het bijhouden van de ontwikkelingen. Ten tweede: het onder de aandacht brengen van de Schelpdierbank bij het grote publiek. En ten derde willen we de overheid via dit project goed op de hoogte stellen van de biodiversiteit en duidelijk maken dat het belangrijk is dat we deze bank sparen. De vissers zouden er rekening mee moeten houden. Daar kunnen de vissers zelf van profiteren, want de bank is een voedselrijke opgroeiplek voor jonge vis."

Uit de krant