© Wim van Vossen Fotografie - MIDDELHARNIS - De raadsvrouwen van de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee
© Wim van Vossen Fotografie - MIDDELHARNIS - De raadsvrouwen van de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Foto: Wim van Vossen

Tea Both: "Politiek is meer dan een hobby"

Algemeen 362 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - "De voordracht om CDA-wethouder te mogen worden in het college van b. en w van deze mooie gemeente is voor mij een grote eer. Tegelijk besef ik dat je een andere positie gaat innemen. Vanuit de raad die kaders stelt naar het dagelijks bestuur waar je met het team aan het roer staat. Waar je moet besturen. Waar je invulling moet geven aan de dossiers die in je portefeuille zijn opgenomen. Waar je in het dualistisch systeem lijnen moet uitzetten om zoveel mogelijk samen op te trekken met de gemeenteraad als het hoogste orgaan. Dat alles met als doel om het beste te kiezen voor de gemeente, haar inwoners, instellingen, organisaties en bedrijven", zegt Tea Both.

Door Jaap Ruizeveld

In korte tijd gaat er veel veranderen. "Ik heb dat overigens goed overwogen. Vanuit mijn managementtaken bij CuraMare (woonzorglocatie Geldershof) ga ik een volledige switch maken naar een fulltime bestuursjob in het college. Gelet op het aantal uren dat je aan het wethouderschap dient te besteden is een combinatie met andere activiteiten niet mogelijk. Op dit moment zijn er nog veel onderwerpen die ingevuld moeten worden. Hoewel het wellicht voor buitenstaanders logisch zou kunnen zijn (vanwege de continuïteit) dat de portefeuille-onderwerpen van Arend-Jan van der Vlugt door mij worden overgenomen, is dat iets waar ik niet overga. Daar wordt in het college over gesproken. Bijvoorbeeld: Vindt er een herverdeling plaats op onderdelen of blijft de huidige verdeling in tact."

Geen privé-bezit

"Politiek en besturen, het heeft mij altijd stevig geboeid. Ik mocht actief zijn in het bestuur van het Waterschap. Ben destijds in de toenmalige gemeente Dirksland door het CDA gevraagd voor een wethouderspost, maar ik had net een nieuwe baan aangenomen dat was dus toen niet aan de orde. Nu ligt deze uitdaging er en die ga ik graag aan. Maar ik besef wel dat mijn positie anders wordt. Zoals bestuurders wel uitspreken: Je bent als bestuurder openbaar bezit, zo kijkt men tegen je aan." Maar wordt er gelijk aan toe gevoegd: "Je bent geen privé-bezit." Emoties in de samenleving kunnen overigens soms persoonlijk diepe wonden slaan.

Veel opgebouwd

"Er zijn in onze gemeente de laatste jaren op veel terreinen grote stappen gezet," zegt Tea. "Er is veel opgebouwd. Het eiland is op de kaart gezet. Duurzaamheid heeft een plaats verworven. De economie draait nu goed, maar we moeten beseffen dat deze hausse ook snel kan verdwijnen en dan moet de gemeente daarop kunnen inspelen. Duurzaamheid heeft mijn persoonlijke interesse. We kunnen verder ontwikkelen. Een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Aan al die activiteiten hoop ik straks in gezamenlijkheid een steentje te mogen bijdragen. Vanuit het collegeteam dat - herhaalt ze - samen de lijnen uitzet."

Eigen invulling

Ik hoop te kunnen bereiken dat ik het enthousiasme en de gedrevenheid van Arend-Jan kan voortzetten. Met eigen insteek en invulling. Om wellicht ook op een andere manier onze gemeente nog sterker te kunnen maken. Als dat lukt dan is de uitdaging die nu voor mij ligt juist datgene dat ik graag wil realiseren.

Vervolgstappen

Als ik in december de support van de raad krijg om de wethouderspost in het college in te vullen dan betekent het dat er uiteraard in de fase ter voorbereiding binnen het CDA flinke stappen gezet moeten zijn. Gewoon praktisch: Er moet binnen de fractie gesproken worden wie dan de nieuwe fractievoorzitter zal zijn. In dat overleg zal dan ook duidelijk moeten zijn wie de raadsfractie gaat versterken. Op de huidige kieslijst staat Rudie Heintjes als nummer 5 uit Oude-Tonge als degene die het eerste benaderd zal worden. Die benadering vindt plaats door de burgemeester. Heintjes heeft aangegeven het verzoek in overweging te nemen. Mocht dit tot een positief besluit leiden dan is die fase afgerond. Zo niet dan wordt verder de volgorde van kandidaten op de kieslijst afgewerkt.

Thuisfront

Ook een bestuurder kan niet zonder support, warme ondersteuning van het thuisfront. Tea: "Ik ben blij dat ik die steun heb. Ja van harte heb ik dat ook nu al als fractievoorzitter ervaren. Man en kinderen (die overigens al uit huis zijn), zijn enthousiast en vinden het super als ik deze nieuwe stap in bestuurlijk functioneren mag zetten. Politiek bezig zijn, dat is meer dan een hobby", herhaalt Tea Both nog maar eens. Het is allemaal snel gegaan. Twee weken terug zat ik nog in Madrid waar ik de CDA-uitnodiging kreeg om in de fractie te komen praten over een voordracht voor een wethouderspost. Van een Pelgrimstocht te voet van Santiago de Compostella weer naar ons eiland. Het kan snel gaan…

Uit de krant