Afbeelding

Groen schoolplein feestelijk in gebruik genomen

Algemeen 358 keer gelezen

DEN BOMMEL- Onder een stralend zonnetje werd afgelopen donderdagmiddag het vernieuwde schoolplein van CBS 'Het Kompas' in Den Bommel in gebruik genomen. Het woord plein is eigenlijk niet juist, want de buitenruimte rondom de school bestaat niet langer meer uit enkel tegels, maar uit veel groen, gras, bomen en struiken met daartussen tal van leuke attributen, waarmee de kinderen zich onder, maar ook buiten schooltijd prima kunnen vermaken. "Een plein, niet alleen voor onze leerlingen, maar voor alle kinderen uit Den Bommel", aldus directrice Jos Koopman.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De realisering van het groene plein sluit perfect aan bij de doelstelling van de school. Sinds drie jaar is Het Kompas een officiële Jenaplanschool, onderdeel van de Kindwijs scholengroep. Dit betekent dat in de school leerlingen, ouders en leerkrachten met elkaar samenwerken aan een optimale ontwikkeling van alle leerlingen, vanuit een liefdevolle basis van veiligheid en welzijn.

Samenwerking
Samenwerking was dan ook het sleutelwoord bij het ontwikkelen van het plein. "De leerlingen hebben sinds begin dit jaar meegedacht over het ontwerp en over de speelmogelijkheden", vertelt directrice Jos Koopman. "Ze hebben zelf en samen met ouders, grootouders en deskundigen meegeholpen met de aanleg van het plein en het planten van struiken en bomen. En dat soms in de zinderende hitte afgelopen zomer. Een groot compliment aan allen, die hun steentje hebben bijgedragen. We hebben nu een speelgebied, dat past bij het karakter van de school. Alle seizoenen komen voorbij op het plein. Door de bessen, de bloemen, het fruit, maar ook door de insecten, die huizen in het insectenhotel.

Vrij toegankelijk
Tussen het groen zijn tal van leuke speelattributen geplaatst. Zo is er een glijbaan, een reuzeschommel, een zandbak en een heus verkeersplein. "Kortom voor ieder wat wils", vervolgt de directrice in haar toespraak. "Niet alleen voor onze eigen leerlingen, maar ook voor de kinderen van Kibeo, die hier verblijven en natuurlijk de leerlingen van OBS Ollie B. Bommel. Deze aangrenzende school vatte alles heel sportief op. Zij mogen bij ons komen spelen en wij mogen bij hen komen voetballen. Het plein blijft ook altijd toegankelijk. Zo kunnen de kinderen van Den Bommel ook na schooltijd en op de vrije woensdagmiddag hier heerlijk komen spelen in een veilige omgeving. Het plein is financieel mogelijk gemaakt door sponsoracties, koekverkoop, inzameling van lege flessen, een wandeltocht en de giften door diverse betrokken partijen. We zijn daarvoor heel dankbaar. Toch wil ik een persoon speciaal benoemen en dat is Joyce Geluk. Zij is als coördinator vanaf het begin heel nauw betrokken geweest bij de realisering en heeft ontzettend veel werk verzet".

Appelboom
Ook bedankte ze Miranda de Vette en Bianca van Broekhoven. Aan deze laatste moeder de eer om samen met Job, Heidi, Tom en Britt de openingshandeling te verrichten. Dat deden ze door samen een appelboom te planten. Na deze taak konden de kinderen naar hartenlust gebruik maken van de speelattributen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Ook in de toekomst blijven de kinderen en hun ouders nauw betrokken bij het plein. Samen zullen ze het onderhoud gaan verzorgen. Er was echter iets, wat de directrice helemaal was vergeten en dat was een gieter. Deze kreeg ze dan ook cadeau van de leerlingen. Ook Kibeo kwam met een mooi present. De kinderen hadden gezamenlijk een maquette gemaakt van het vernieuwde plein en dat krijgt natuurlijk een ereplaats in de school.

Uit de krant