Hulpschepen in de haven van Middelharnis. (Archieffoto uit Gebroken Dijken)
Hulpschepen in de haven van Middelharnis. (Archieffoto uit Gebroken Dijken)

Dank voor de hulpvloot van 1953

Algemeen 491 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De inschatting vooraf was dat er nog dertig tot veertig schepen zouden zijn. Maar het bleken er ongeveer tachtig te zijn, waarvan zestig in de vaart. Schepen die een rol speelden bij de hulpverlening na de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Deze hulpvloot wacht een waardige dankbetuiging op 29 september in Middelharnis.

Voor zover de schepen van de hulpvloot nog kunnen varen en in staat zijn naar Goeree-Overflakkee te komen, zullen ze op 29 september in de haven van Middelharnis te bewonderen zijn. Organisator Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland had aanvankelijk de haven van Oude-Tonge op het oog. Dit omdat Oude-Tonge het zwaarst getroffen dorp was in 1953. De haven aldaar biedt echter te weinig ruimte om alle schepen te ontvangen. Bovendien zag de dorpsraad geen mogelijkheden om de hulpvloot in Oude-Tonge in het zonnetje te zetten.

Vlag en doek

Nu concentreert de dankbetuiging zich op de Menheerse Werf. Op het programma staat de overhandiging van een vlag en een informatiedoek aan de eigenaren van de schepen. Vlag en doek maken duidelijk dat de schepen een onderdeel waren van de hulpvloot in 1953.

Register

Verder is een register samengesteld met gegevens van de tachtig schepen. Het register komt op een website, die is ontwikkeld door het Flakkeese bedrijf Wurld. Naast informatie over de schepen zijn ook foto's, video's en verhalen beschikbaar. Het register bevat ook een plattegrond met de locaties waar de hulpvloot actief was.
Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland presenteert het register op 29 september. Tegelijkertijd is er de presentatie van een gedrukte versie van het register. Dit boek verschijnt in een oplage van 250 exemplaren en is bedoeld voor de eigenaren van de schepen, bibliotheken op Goeree-Overflakkee en geïnteresseerden.

Expositie

Diezelfde dag is er op de Menheerse Werf een expositie te zien over de hulpvloot. Er staat onder andere een replica van de boeg van een van de hulpschepen en er is een touchscreentafel waarop het register is te raadplegen. Deze expositie is mobiel en verhuist na 29 september naar verschillende andere locaties. Mogelijk ook naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland benadrukt dat het op 29 september om een waardige, respectvolle bijeenkomst zal gaan. Pertinent geen feestje of een attractie. De Watersnoodramp van 1953 is immers nog altijd een gevoelig thema. Het programma is bedoeld als dankbetuiging voor de schepen die hulp hebben geboden.
Dit project is een onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee (leven en overleven met water) en is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van de provincie Zuid-Holland.

Uit de krant