Afbeelding

Dorpswandelingen vertellen het verhaal van Ooltgensplaat

Algemeen 356 keer gelezen

OOLTGENSPLAAT - Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert in de komende zomermaanden op diverse zaterdagen dorpswandelingen door Ooltgensplaat. 

“Samen met een gids je dorp verkennen is leuk en leerzaam”, zegt het Streekmuseum. “Door de verhalen die worden verteld, komt de geschiedenis tot leven en ga je je omgeving met andere ogen bekijken. Het verhaal van Ooltgensplaat is een tijdreis door de geschiedenis van Ooltgensplaat en start met de oudste vermeldingen en bevindingen van Berwoutsmoer rond 1200.”

Ooltgensplaat afwijkend verhaal

“Ten opzichte van de andere dorpen op het eiland heeft Ooltgensplaat een andere geschiedenis. Waar in de andere dorpen de visserij en/of landbouw de hoofdzaak was, zorgde de strategische ligging van Ooltgensplaat dat het verhaal in dit dorp afwijkend is.”

“De betekenis in de Tachtigjarige oorlog, de Gouden Eeuw, de stelling van Willemstad en daarbij de stelling van Ooltgensplaat wordt tijdens deze wandeling duidelijk. Maar ook de Franse bezetting en de beide Wereldoorlogen komen aan bod.”

“Zelfs de watersnood van 1953 verliep anders in Ooltgensplaat. Door de herstelwerkzaamheden werd de Stelling van Ooltgensplaat onherstelbaar vernield, iets dat tegenstrijdig klinkt maar wel klopt.”

Meedoen

De rondwandelingen zijn op zaterdagen 18 mei, 8 juni, 6 juli, 3 augustus en 7 september. De start is om 13.30 uur vanuit het Oude Raadhuis op de Kaai. Een rondwandeling kost 7,50 euro per persoon en duurt ongeveer tot ongeveer 15.00 uur. Inschrijven en betalen via de webshop van het Streekmuseum: www.streekmuseum.nl, categorie Inschrijvingen. Hier staan ook de andere wandelingen vermeld die het museum organiseert.

Tevens is er voor groepen van 10 tot 25 personen een mogelijkheid op afwijkende dagen, informeer naar de mogelijkheden via info@stichtingpodium.nl. De dorpswandeling door Ooltgensplaat wordt gegeven door Bas de Vos van Stichting Podium Goeree-Overflakkee.

Uit de krant