(Foto: Eilanden-Nieuws)
(Foto: Eilanden-Nieuws)

Waterschapsbelasting gaat flink omhoog

Algemeen 376 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Deze maand ontvangen inwoners en bedrijven in Zuid-Holland Zuid van waterschap Hollandse Delta de aanslagen voor de waterschapbelastingen. Met het belastinggeld betaalt het waterschap de werkzaamheden voor het versterken en onderhouden van dijken, het zuiveren van afvalwater, de zorg voor voldoende (zoet) water en het bevorderen van veilige wegen. 

Dit jaar gaat het waterschap daarvoor onder meer flink investeren in noodzakelijke renovatie en vernieuwing van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Deze zijn in de jaren 80 van de vorige eeuw gebouwd en bijna aan het einde van hun levensduur. Daarnaast gaat het waterschap verder met het duurzaam veilig inrichten van wegen, waaronder vervanging of vernieuwing van bermen en verlichting in combinatie met groot onderhoud.

Frank van Oorschot, heemraad Financiën, licht toe: “Het waterschap heft jaarlijks belasting om alle werkzaamheden uit te kunnen voeren. De Verenigde Vergadering heeft de begroting in november vastgesteld voor een totaal van 209 miljoen euro. We gaan dit jaar maar liefst 80 miljoen euro investeren. Hierdoor kunnen burgers en bedrijven in Zuid-Holland Zuid veilig wonen, werken en recreëren. We hebben als waterschap verschillende kerntaken: voldoende en schoon water en veilige dijken en wegen. Voor elke taak is er een aparte belastingheffing. Uit de zuiverings- en verontreinigingsheffing betaalt het waterschap het zuiveren van afvalwater. Met de watersysteemheffing bekostigt het waterschap schoon en voldoende water in sloten en singels en het onderhoud aan dijken. Ook de maatregelen tegen wateroverlast of droogte worden hiermee betaald. De wegenheffing wordt ingezet voor wegonderhoud. Dan gaat het om wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale wegen en de rijkswegen.”

Flink omhoog

Het waterschap heeft dit jaar 7,1 procent aan extra inkomsten nodig. De waterschapsbelasting gaat daarom voor de consument flink omhoog. Zo gaat in het waterschap Hollandse Delta een gezin met een koophuis gemiddeld 5,5 procent meer betalen. De stijging wordt met name veroorzaakt door de grotere uitdagingen waar het waterschap voor staat door klimaatverandering, zoals extreme neerslag en droogte. Daarnaast spelen inflatie en hogere energie- en materiaalkosten een rol.

Uit de krant