Marjolein Buth overhandigt de cheque aan Hans Kalle. (Foto: Kees van Rixoort)
Marjolein Buth overhandigt de cheque aan Hans Kalle. (Foto: Kees van Rixoort)

Streekmuseum zet collectie in betere schijnwerpers

Algemeen 511 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Onder het motto ‘Erfgoed in de spotlight’ is het Streekmuseum Goeree-Overflakkee bezig met het vervangen van de verlichting. De eerste fase van deze omvangrijke en kostbare operatie is inmiddels afgerond. Voor de financiering van de tweede fase ontving het museum eind december een cheque, die een flink gedeelte van de kosten dekt.

Door Kees van Rixoort

Een Geregistreerd Museum, dat het Streekmuseum in Sommelsdijk sinds 2022 is, moet aan tal van voorwaarden voldoen. Die hebben onder andere te maken met de inrichting van het museum, het beheer en de registratie van de collectie, het verzamelbeleid, de verzekering en de beveiliging.

Maar het museum dient ook te voldoen aan eisen op het gebied van verlichting. Die moet, kort samengevat, duurzaam zijn, de collectie optimaal belichten en de voorwerpen niet aantasten. Het Streekmuseum, dat de eilandelijke geschiedenis van tweeduizend jaar toont via negentien afdelingen, moet flink in de buidel tasten voor het aanpassen van de verlichting. Het aanbrengen van de benodigde geavanceerde ledverlichting, die tevens past in de op verbruiksbeperking gerichte energietransitie, kost meer dan 100.000 euro.

In fasen

Dat bedrag heeft het museum niet in de buidel. Daarom is besloten de operatie in een aantal fasen uit te voeren. De eerste fase is afgerond. Die omvat de entreehal (met het kabinet, de arrensleden, tegeltableaus, grote antieke kaart en vlaggen), de afdeling visserij (met schepen, vlaggen, schilderijen en andere voorwerpen) en de afdeling schutterij (met vlag, beker, schutterskraag met vogel en de wisselvitrine). Het resultaat is indrukwekkend en een gloedvolle illustratie van het motto ‘Erfgoed in de spotlight’.

Na afronding van de tweede fase zijn ook de kledingstukken, sieraden, zilveren gebruiksvoorwerpen, bijbels, boeken en foto’s van de afdeling klederdracht duurzaam en optimaal verlicht. De financiering van dit deel van de operatie is nog niet rond. Maar de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden heeft een belangrijke aanzet gegeven met een schenking van 5000 euro.

Coöperatief dividend

Namens de ledenraad van de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden overhandigde Marjolein Buth op 28 december een cheque met dat bedrag aan voorzitter Hans Kalle van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De Rabobank doet eens in de twee jaar uitkeringen als coöperatief dividend.

Voor het museum is de donatie een mooie opsteker. Zodra het resterende bedrag binnen is, kan fase twee van de verlichtingsoperatie van start gaan.

Uit de krant