V.l.n.r.: Wilko de Vos, Ricardo Labeur en Kees Tanis van de Ouddorpse Reddingsbrigade, Ton Korteweg en Bjørn Noordzij bij de kerstboom in de eetkamer van Kairos. (Foto: Kees van Rixoort)
V.l.n.r.: Wilko de Vos, Ricardo Labeur en Kees Tanis van de Ouddorpse Reddingsbrigade, Ton Korteweg en Bjørn Noordzij bij de kerstboom in de eetkamer van Kairos. (Foto: Kees van Rixoort)

Omloop doneert aan lokale goede doelen die mensen in nood helpen

Algemeen 776 keer gelezen

DIRKSLAND - Stichting Omloop Goeree-Overflakkee had rekening gehouden met 250 inschrijvingen voor de Omloop van 2023. Uiteindelijk meldden 569 deelnemers zich aan, van wie er 520 daadwerkelijk aan de start verschenen. Meer deelnemers betekent: meer opbrengst. Reden waarom de stichting mooie bedragen kon uitkeren aan drie goede doelen in de regio.

Door Kees van Rixoort

Die goede doelen zijn Kairos in Dirksland, de Ouddorpse Reddingsbrigade en Burgerhulpverlening (BHV) Ooltgensplaat. Voor BHV is er 500 euro, voor de andere twee goede doelen ieder 2500 euro. Wilko de Vos en Ton Korteweg, bestuursleden van de Stichting Omloop Goeree-Overflakkee, maakten dat vrijdagavond bekend tijdens een bijeenkomst in kerstsferen bij Kairos.

Kairos biedt jongeren een tussenvorm van maatschappelijke opvang en begeleid wonen. De Ouddorpse Reddingsbrigade surveilleert in het zomerseizoen aan de kust en komt in actie als mensen dreigen te verdrinken. In feite helpen beide goede doelen mensen in nood: verdrinken kun je immers niet alleen in het water, maar ook in de uitdagingen van het dagelijks leven.

Reddingsboei

“Twee fantastische organisaties op het eiland. Jullie gooien allebei een reddingsboei uit. Mooi dat we de inzet met onze gift wat verder kunnen brengen”, zei De Vos tijdens het samenzijn met vertegenwoordigers van Kairos en de Ouddorpse Reddingsbrigade.

Van Kairos liep een klein team mee tijdens de Omloop van dit jaar. Dat team bestond uit Bjørn Noordzij, directeur van de stichting, een vrijwilliger en twee bewoners. Noordzij: “Een mooi evenement om aan mee te doen, zeker ook door de aanmoedigingen onderweg. De Omloop is een symbool voor wat wij hier doen: mensen stapje voor stapje vooruit helpen. Volgend jaar willen we weer meedoen. Het trainen en wandelen is ook goed om je hoofd leeg te maken.” Kairos wil de gift van het Omloop-bestuur gebruiken voor het dekken van de kosten die sporten en wandelen met zich meebrengen.

Kairos biedt plaats aan twaalf jongeren, die in principe na een half jaar wonen en begeleiding doorstromen naar bijvoorbeeld een eigen woning met ambulante hulp of een voorziening voor beschermd of begeleid wonen. Daarnaast is er winteropvang in het pand van Kairos aan de Voorstraat in Dirksland voor mensen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben.

Opleiding

De Ouddorpse Reddingsbrigade, die de Omloop-deelnemers rijdend begeleidde op het strand, gaat de ontvangen gift besteden aan opleiding. Bestuurslid Kees Tanis: “De jeugd heeft de toekomst, daarom besteden wij alle donaties aan bijvoorbeeld lesboeken, overlevingspakken en wetsuits en instructies.” De organisatie telt ongeveer tachtig leden, van wie er veertig actief zijn op het strand. Nieuwe leden zijn welkom.

Met meer dan vijfhonderd deelnemers was de Omloop van 2023 een groot succes. “We hebben heel wat positieve reacties gekregen”, zegt De Vos. “Veel mensen zeggen: Top dat de Omloop weer vanuit Ooltgensplaat vertrekt.” De Omloop van 2024 is op 30 en 31 augustus.

Uit de krant