Afbeelding

Bouwwerkzaamheden flexwoningen mogen weer door

Algemeen 599 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Oost West Wonen mag per direct de werkzaamheden weer hervatten rond de bouw van 111 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen in Middelharnis. Dat heeft de voorzieningenrechter dinsdag besloten.

Vorige week legde de rechter de gemeente en Oost West Wonen op verzoek van enkele omwonenden een zogenaamde ‘ordemaatregel’ op, juist ook vanwege de zitting van dinsdag bij de voorzieningenrechter. Dat hield concreet in dat de werkzaamheden per direct weer moest stoppen tot de zitting van dinsdag, omdat de rechter meer tijd nodig had om inhoudelijk naar het dossier te kijken. Die ordemaatregel is met de uitspraak beëindigd.

De zitting bij de voorzieningenrechter ging over de vraag of de schorsing van de eerdere ‘kruimelvergunning’ nog gold. Daarnaast lag de vraag op tafel of het terecht was dat het college van burgemeester en wethouders binnen een aantal uren moest beslissen op een verzoek tot handhaving op het project. In beide gevallen oordeelde de rechter in het voordeel van de gemeente. De kruimelvergunning is inmiddels ingetrokken en de bouwwerkzaamheden zijn op basis van de nieuwe vergunningsprocedure.

Daarnaast vond de rechter dat het college een redelijke termijn moest worden geboden om een besluit te nemen op het verzoek tot handhaving. Een aantal uren vond hij daarbij te kort. De rechter achtte een beslistermijn van twee weken redelijk, dat houdt in dat college tot 31 oktober heeft om dit besluit te nemen. Het ingestelde beroep werd door de rechter dan ook als niet-ontvankelijk verklaard.

De werkzaamheden aan de Sommelsdijkse Havendijk kunnen daarom voorlopig worden hervat. “Het college houdt zich aan de beslistermijn van twee weken voor het handhavingsverzoek”, aldus de de gemeente. “Daartegen kan bezwaar worden ingediend én opnieuw een verzoek op voorlopige voorziening bij de rechtbank. In die procedure toetst de rechter vervolgens of van handhaving kan worden afgezien en of er daadwerkelijk sprake is van concreet zicht op legalisatie.”

De gemeente Goeree-Overflakkee en woningcorporatie Oost West Wonen laten weten tevreden te zijn met de uitspraak. Bij de zitting benadrukten ze de noodzaak om zo snel mogelijk weer door te gaan met bouwen. “De ruim 300 Oekraïense vluchtelingen, die al vanaf het begin van de oorlog in maart 2022 in de gemeente zijn, worden nu opgevangen op tijdelijke locaties. Daarvan lopen huurcontracten af of de panden zijn weer nodig voor andere doeleinden”, aldus de gemeente. “In zijn mondelinge uitspraak erkende de rechter de noodzaak van het maatschappelijk belang. Er ligt een vergunning in ontwerp ter inzage.”

De omwonenden waren teleurgesteld over de uitspraak, hun advocaten lieten aan het Algemeen Dagblad weten dat ze zich in deze zaak blijven verzetten. Een belangrijk argument is dat de gemeente en Oost West Wonen al aan het bouwen zijn terwijl de vergunning nog niet definitief is, en zich daarmee niet aan de wet houden.

Uit de krant