Mens en dier in perfecte harmonie

Artikel geplaatst op: 8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was op één van de laatste dagen met temperaturen die in de categorie hittegolf thuishoren, dat ik eind juli een zomerverhaal mocht maken op het terrein van NorthernLake Shepherds aan de Tweede Weg in Melissant. Ewoud Gebraad, die vooraan het weggetje zijn bijzondere woning heeft, loodst mij er feilloos heen. Op het terrein met schuur en weides heeft Cor Noordermeer (66) buiten al uitnodigend een tafeltje neergezet met alle ingrediënten voor een lekker kopje koffie. Dat praat gemakkelijk, is zijn motto. Hij heeft deze morgen vijf Bordercollies (honden) meegebracht. Eén ervan gaat straks mee voor een demo in de weide. Een Bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden, die ingezet worden bij het schapen drijven.

Door Jaap Ruizeveld

Cor blijkt niet alleen een gastvrije, informatieve shepherd te zijn, hij is een aanstekelijke verteller die het schapen drijven met zichtbaar plezier promoot. Wonend in Herkingen (Landschapsbeheer Noordermeer) omschrijft hij het schapen drijven als een activiteit waar (honden)sport en natuur bij elkaar komen. Een bedrijf dat enkele jaren geleden is opgericht met het doel om het schapendrijven voor beginners technisch bereikbaar te maken. Ja, je moet investeren. Het is een groeiende ontwikkeling om het onder controle te krijgen. Dat lukt niet in één jaar. Neem er de tijd voor, dan groeit ook de liefde en betrokkenheid.

Top van de club

In 'de club' NorthernLake Shepherds in Melissant mag Cor Noordermeer dan de senior leider zijn, hij deelt liever eerst de credits uit aan Jacqueline Gottschal, die de trainingen verzorgt en de contacten met directe klanten onderhoudt en aan zoon Niels, die het algemene gebeuren (het reilen en zeilen binnen de club) aanstuurt. Jacqueline is onze zeer belangrijke spil, stipt hij extra aan. Niels is mede-eigenaar van NorthernLake Shepherds. Naast deze insteek is hij in het dagelijks leven als monteur werkzaam bij ASH Carosserie in Middelharnis.

Geen plastic en blikjes

Voordat wij de weide in gaan, vertelt Cor dat zijn club graag alle informatie geeft aan belangstellenden over natuurlijke begrazing van kleine en grote percelen. Over de veiligheid van de schapen en/of over de gewenste afrastering van de percelen. Schapen kunnen op aanvraag en in aantal worden uitgezet. Dat gebeurt het meest op niet al te grote percelen, maar het kan ook langs dijken. De schapen worden gebracht en gehaald op de voor het project afgesproken tijd. Een schaap is overigens ook goed voor bemesting van de grond. Zelfs op gras in een paardenbak worden schapen ingezet. Wat zorgen baart, is het achteloos in de natuur weggooien van blikjes en plastic. Dat kan voor elk dier tot ernstige complicaties leiden. Wij controleren uit voorzorg altijd het terrein. Want dierenleed wil je toch niet. Of het nu een koe of een schaap is, laat dat gedrag achterwege. Schep geen zwerfafval.

Schouwspel

We lopen naar het toegangshek. De Bordercollie staat daar al te wachten. Geen schaap te zien, althans niet voor een leek. Maar de hond, eenmaal in de weide, rent naar een uiterste kant van het perceel, waar het groen de schapen aan het oog heeft onttrokken. Snelt de hond toe op de kudde, dan zetten de dieren het als groep op een lopen. De collie maakt grote ronden rond de kudde, die keurig op één plaats wordt gehouden. Met commando's geeft de schapendrijver aan wat hij van de hond verlangt. Het is indrukwekkend dit schouwspel te volgen. Je ziet dat de commando's werken. Overall: mens en dier (hond en schaap) vormen een eenheid. Dat is schapendrijven.

Genieten

Cor Noordermeer zegt: "Ik geniet van deze leuke dieren. De Drentse heideschapen, de Skuddeschapen. Vriendelijke dieren, die als drijfschaap goed functioneren. Elke dag controleren wij zorgvuldig de kudde. Want er kan altijd iets gebeuren. Bijvoorbeeld als het dier met de horens in het gaas vast zit. Ook is het nodig dat er voldoende drinkwater beschikbaar is in onze kuipen. Met de hitteperiode van de afgelopen maanden vergde dat extra inzet. Niet uit de sloot drinken dus. Wat 2 jaar geleden begon als een bedrijf met 6 schapen, is inmiddels uitgegroeid naar een kleine honderd dieren. Je begrijpt dat er ook veel aandacht is voor de gezondheid van onze dieren. Inenting (tegen q-koorts), administratieve activiteiten zoals het aanmelden van de oor-nummers bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De registratie moet op orde zijn, want er zijn controles. Ja, er komt veel bij kijken". Heel ander werk doe ik nu dan destijds, toen ik bij Boskalis chauffeur was op zandtransporten", voegt Noordermeer er gelijk aan toe.

Demo's

Tenslotte wijst Cor op de naamsbekendheid van de Northernlake Shepherds. Zo hebben wij dit jaar een demo gegeven op de actiedag 'Kijk bij de boer'. Ook laten wij scholieren kennismaken met onze aanpak bij het schapen drijven. Dat doen we op 4 oktober weer op de School met de Bijbel in Sommelsdijk. Wij betrekken de kinderen er dan intensief bij. Wij hopen dat er een groeiende belangstelling komt voor de schapendrijverij. En voor hen die er graag mee willen beginnen, staat Jacqueline klaar om instructie te geven. Hoe om te gaan met hond en schaap. Boeiend toch? Je moet er wel de tijd voor nemen, maar die insteek is dat meer dan waard".

Open wedstrijddag

Wilt u eens kennis maken met het professionele schapendrijven, dan is er daarvoor een unieke gelegenheid op zaterdag 18 augustus op het terrein van NorthernLake Shepherds aan de Tweede Weg in Melissant. U bereikt het terrein via een smal weggetje. Rij door tot u aan de linkerzijde een schuur ziet. Extra aanduiding: komend vanaf de N215 uit de richting Dirksland, dan aan uw rechterhand direct na het passeren van de afslag naar Herkingen. De weide, met de hekken, ligt eigenlijk parallel aan de provinciale weg N215. Tussen globaal 8.00 en 16.00 uur worden er wedstrijden gehouden. "Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen", geeft Cor Noordermeer aan. "Zie het als een Open Dag, waar - in klassen - het schapendrijven wordt getoond. Een jury zal de geleverde prestaties beoordelen. Bezoekers krijgen uitleg van wat wel en niet is toegestaan, welke commando's en signalen er gegeven worden en uiteraard ziet men de resultaten van de inzet".


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!