KiKa krijgt restant gelden van leden ontbonden Vereniging Zaadtelers

Artikel geplaatst op: 17-7-2018

OUDDORP - Met de overhandiging van een cheque van 1974,17 euro aan eilandelijk KiKa-ambassadeur Kees Witte, werd een definitieve streep gezet onder het tientallen jaren functioneren van de Ouddorpse Vereniging van Zaadtelers 'Zaad, Plant en Bloem'. Zoals wij eerder meldden, was de rechtspersoon door een - in februari - genomen besluit van de ledenvergadering ontbonden en werd de afwikkelingsprocedure toen ingezet.

Door Jaap Ruizeveld

Het was een gevoelsmatig dubbel moment in de woning van voorzitter Cor Tanis aan de Duffelweg. Enerzijds blijheid dat het bestuur van de leden toestemming had verkregen om na afwikkeling van de vereiste procedure en handelingen bij de Kamer van Koophandel, restant gelden te mogen schenken aan het goede doel KiKa. Anderzijds was het ook de laatste bestuursbijeenkomst. Kees Witte toonde zich - zoals altijd - dankbaar en enthousiast dat hij dit mooie bedrag op de KiKa-rekening kreeg bijgeschreven. Naast de voorzitter van de Vereniging van Zaadtelers, Cor Tanis, woonden de overige bestuursleden Cor van Huizen, Dick Grinwis, Klaas Jan Grinwis en Jan de Jong de overdracht van de cheque bij.

Informatie en adviezen

De Ouddorpse vereniging informeerde zeer lange tijd haar leden over de algemene teeltvoorwaarden (ATV) en adviseerde over ontwikkelingen (vraag en aanbod) in tuin- en bloemzaden. Men sprak over het kiemen. Er werden vergaderingen en lezingen gehouden. Er werden cursussen verzorgd voor het verbouwen van kwaliteitszaden. Alles werd deskundig opgepakt. Dit met een breed scala aan zaden. De afgelopen jaren kwam het eind van het nijvere intensieve handwerk dat Ouddorp (De Kop van Goeree) zo kenmerkte, steeds dichterbij. Mede een gevolg van ruimtelijke ingrepen, die vergaande gevolgen hadden op de individuele activiteiten van de zaadtelers.

Kleinschalig

Het was allemaal te kleinschalig. Kleine percelen werden tot één groter gebied omgevormd. Dat had ook gevolgen voor de vereniging. Oudere leden haakten af en jongeren traden niet toe. Ook groeide de macht van de commerciële handel en drukte een steeds groter stempel op de contracten. Veranderingen waren onomkeerbaar. Nostalgie kan je niet in stand houden, concludeerde secretaris Van Huizen in een eerder interview met onze krant. Voorzitter Cor Tanis benadrukte nog eens dat het een besluit van de leden was om de gelden aan een goed doel te geven, in dit geval KiKa. Het was hun geld. Wij als bestuur zijn en waren daar dankbaar voor. Kees Witte vertelde tenslotte dat de vele acties op het eiland voor KiKa (Kinderen Kankervrij) dit jaar al een bedrag van 66.000 euro hebben opgebracht. In het jaar 2017 werd de grens van 100.000 euro overschreden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!