Refugium wordt De Stove

Artikel geplaatst op: 3-7-2018

SOMMELSDIJK - Onder stralende weersomstandigheden werd vrijdag de totaal nieuwe woonlocatie van Stichting Sjaloom Zorg aan de Stoofhoek geopend. Voordat het officiële moment plaatsvond, was er een bijeenkomst in Het Prieel van De Staver, waarbij werd stilgestaan bij de ingebruikname.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Burgemeester Ada Grootenboer, die vorig jaar een 'eerste' steen voor het nieuwe gebouw aan de Stoofhoek mocht leggen, was de eerste spreker deze middag. Zij vertelde zeer onder de indruk te zijn van het nieuwe gebouw, waarin 29 appartementen zijn gevestigd. In de appartementen wonen nu de bewoners van Refugium en de bewoners van De Beukelaer in Middelharnis. Het gebouw is gebouwd door Woongoed GO en Sjaloom Zorg huurt het gebouw en levert de zorg voor de bewoners. Burgemeester Grootenboer prees de samenwerking van beide organisaties, waarin Woongoed GO weer liet zien een maatschappelijk betrokken onderneming te zijn. Namens de gemeente bracht ze de complimenten voor het resultaat over en ze verwacht dat de bewoners heel vlug zullen wennen in hun nieuwe woonomgeving.

Simon van Nieuwaal, directeur van Woongoed GO en Henk Brinkman, directeur van Stichting Sjaloom Zorg, werden samen geïnterviewd door Bas ter Steege. Samen - vrienden van vroeger uit Melissant - keken zij terug op de goede samenwerking bij de realisatie van de nieuwe locatie, waarbij verschillende vestigingen werden samengevoegd. Henk Brinkman toonde zich een dankbaar man vanwege het resultaat. Uit het interview blijkt dat de realisatie niet 'zomaar' is gegaan. Want er moest ook bij Woongoed GO gerekend worden of het project wel kans van slagen had. Bij de voorbereidingen van de bouw is nauw overleg gevoerd met de bewoners, die één op één zijn benaderd. Verder vond Van Nieuwaal wel dat de voorbereidingen wel wat lang hebben geduurd. Maar ook hij was blij met het resultaat van de voltooiing van de nieuwe woonvoorziening. Wel had hij nog één kritische vraag richting Brinkman. Hij vroeg waarom de Bijbeltekst die voorheen bij de entree stond plaats heeft moeten maken voor een draaiorgel. Henk Brinkman legde uit dat de inrichting veranderd is, maar dat dit niets afdoet aan de grondbeginselen van Sjaloom Zorg.

Vrijwilliger

Tijdens de bijeenkomst in Het Prieel kwam ook een vrijwilliger van Sjaloom Zorg aan het woord. Jaap de Gans reed als buschauffeur van Connexxion door Middelharnis. Hij moest even achter een duofiets blijven rijden. Op de fiets reed een vrijwilliger in gezelschap van één van de bewoners van Refugium. Hij dacht toen: 'Als ik wat meer vrije tijd krijg, dan ga ik ook als vrijwilliger met mensen van Refugium fietsen'. Hij kreeg meer vrije tijd en meldde zich bij Sjaloom Zorg. Doorliep de procedure en sinds die tijd is hij regelmatig met één van de cliënten in de omgeving van Sommelsdijk te vinden. "Het is een feest", zo kon hij zijn gehoor meegeven. De Gans heeft van zijn besluit geen spijt gehad. Hij was onder de indruk gekomen van wat een fietstochtje met de duofiets voor positieve uitwerking heeft op de mensen van Refugium. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen voor vrijwilligers om zich te melden. Graag zou hij ook zien dat er een actie gevoerd werd om tot de aanschaf van een rolstoelfiets met trapondersteuning te komen. Want hier blijkt een grote behoefte aan te zijn.

Naam

Na het officiële gedeelte in De Staver, vertrokken de genodigden richting de Stoofhoek om het nieuwe pand officieel te openen. De openingshandeling - de onthulling van de nieuwe naam - werd verricht door burgemeester Grootenboer en Cock Doornhein, een bewoonster van Refugium. Deze laatste had de prijsvraag gewonnen die was uitgeschreven voor het vinden van een nieuwe naam voor Refugium. De woonlocatie gaat in het vervolg De Stove heten. De naam herinnert aan een boerderij van de familie Mijs die vroeger deze naam droeg.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!