Flakkeese havenkanalen op de werelderfgoedlijst?

Artikel geplaatst op: 25-6-2018

MIDDELHARNIS – Honderd procent uniek Flakkees zijn ze niet, de havenkanalen. Schouwen-Duiveland en Voorne-Putten, om twee omringende eilanden te noemen, hebben er ook twee. Maar wat wél uniek zou kunnen zijn is de hoeveelheid havenkanalen op Goeree-Overflakkee. Mogelijk komt er een cultuurhistorisch onderzoek naar dit fenomeen.

Door Kees van Rixoort, foto: Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee

Stichting Podium zou het onderzoek willen laten uitvoeren, mogelijk als stageopdracht door hbo-studenten civiele techniek in combinatie met een onderzoeksbureau. Uiteindelijk zouden de havenkanalen – in totaal negen op Goeree-Overflakkee, waaronder enkele verdwenen exemplaren – op de werelderfgoedlijst van UNESCO kunnen belanden, is de ambitie van Stichting Podium, naast bijvoorbeeld het voormalige eiland Schokland en de molens van Kinderdijk.

"Eén molen is prachtig, maar een hele sliert maken de molens van Kinderdijk wereldberoemd", zegt Mirjam Bentvelzen van Stichting Podium. "Waarom zouden ook de unieke havenkanalen dat niet kunnen worden?" Mocht het onderzoek doorgaan, mocht het uitwijzen dat Flakkee uniek is op dit gebied en mocht dan ook nog UNESCO meewerken, dan kan Goeree-Overflakkee veel meer toeristen tegemoet zien.

Nu is het onderzoek nog een aanvraag in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Tijdens de vergadering van de Erfgoedtafel op 20 juni kwamen meer aanvragen op tafel. Later dit jaar maakt de provincie Zuid-Holland een afweging. Daarna valt een besluit over de bestemming van het subsidiegeld dat voor 2019 beschikbaar is.

Andere aanvragen zijn er voor het verder opknappen van de oude havens van Stellendam en Ooltgensplaat en het veranderen van de peekaaien in Dirksland van parkeerplekken in recreatieve locaties met een verwijzing naar de historie. In Oude-Tonge zou langs de oostzijde van het havenkanaal een natuurwandelpad moeten komen, met trekvlot over de kreek halverwege.

Daarnaast is er een aanvraag voor het restaureren van de doorlaten van de spuisluizen in de van oorsprong zeventiende-eeuwse haven van Middelharnis. Ook ligt er een aanvraag voor de tweede recreatiefase van het fort in Ooltgensplaat. Die bestaat onder andere uit het herstellen van het dak van de geschutstoren, inclusief de borstwering en de schietgaten, en de nodige vernieuwing van houten deuren en luiken.

Ceres

De stormachtig gegroeide bierbrouwerij Solaes is het huidige pand in Sommelsdijk in korte tijd ontgroeid. Een mogelijke nieuwe locatie is de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp. Het complex is eigendom van BPD. Momenteel is er onderzoek gaande naar de haalbaarheid van de Ceres als Solaes-locatie met brouwerij en proeflokaal in combinatie met een restaurant en eventueel een ambachtelijke winkel en een B&B. Mogelijk is er nog een informatiecentrumpje over de cichoreiteelt aan toe te voegen. Alle betrokkenen blijken enthousiast, maar of er daadwerkelijk haalbare kansen liggen is pas over enkele weken duidelijk. Er is wel vast een subsidieaanvraag gedaan.

VVV

Naast aanvragen voor erfgoedonderwijs, communicatie, vrijwilligers op het gebied van erfgoed, een bezoekersplatform bij de MD10 en wandelroutes langs oude kreken, is er een aanvraag voor een bijdrage aan de omvorming van de VVV: van informatiebalie naar eigentijds inspiratiepunt. Dat moet leiden tot meer beleving van het gebied, met extra aandacht voor het cultureel erfgoed van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!