Drietal Stolpersteine op d'n Diek is weer compleet

Artikel geplaatst op: 19-6-2018

MIDDELHARNIS – Veel stelde de herplaatsing van een Stolperstein op de Westdijk in Middelharnis niet voor, maar het was wel een waardige en mooie gebeurtenis. Het drietal herdenkingsstenen voor het pand met nummer 62 is weer compleet.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Er waren ooit, op 2 december 2016, Stolpersteine geplaatst voor Sara en haar dochters Debora en Cornelia Polak. De drie runden een manufacturenzaak. Tot het moment dat de Duitsers hen wegvoerden in 1942 en 1943. Via Westerbork kwam moeder Polak in Sobibor terecht, waar ze kort na aankomst op 13 maart 1943 werd vergast. De dochters Debora en Cornelia kwamen op dezelfde manier aan hun eind, maar dan in Auschwitz, de eerste op 14 november 1942 de tweede op 17 augustus 1942.

In de nacht van 30 op 31 december vorig jaar is de Stolperstein voor Debora Polak ontvreemd. "Naar de reden daarvan blijft het gissen, maar ik herhaal het nog maar eens: de plaatjes met de teksten zijn van messing en daarom zonder enige metaalwaarde", zei Piet de Man van de Stichting Paul van Hessenfonds, die het initiatief nam om 57 Stolpersteine op Goeree-Overflakkee te plaatsen voor de woningen (of de locaties daarvan) waar de Joodse eilanders woonden en werkten. "Ernstiger zouden antisemitische gevoelens zijn, waarbij men zich echter dient te realiseren dat de zes miljoen tijdens de oorlog omgebrachte Joden niets van doen hadden met het huidige Israëlisch-Palestijnse conflict, dat vaak als reden voor die gevoelens wordt gebruikt."

Binnen een halfjaar was er een nieuw steentje, gesponsord door Stichting WO2GO. Bij de plaatsing waren behalve vertegenwoordigers van het Paul van Hessenfonds ook wethouder Berend-Jan Bruggeman en Jan Quak en Joke Kuipers aanwezig. De laatste twee hebben alle 57 Stolpersteine op Goeree-Overflakkee gepoetst, zodat ze weer glimmen en opvallen. Het is de bedoeling dat ze de poetsbeurt op gezette tijden herhalen. De Man: "Het zal duidelijk zijn dat wij dat erg op prijs stellen en wij willen daarvoor dan ook graag onze dank uitspreken. Het getuigt van hun betrokkenheid bij wat onze Joodse medemensen tijdens de oorlog is overkomen."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!