Duitse gymnasiumstudenten doen werkstage op Mekkerstee

Artikel geplaatst op: 12-6-2018

OUDDORP - Idyllisch verscholen aan een landweggetje op vakantiepark Prinsenhof aan de Oude Nieuwlandseweg in Ouddorp staat de bungalow van de Duitse familie Heine-Müller. Al tientallen jaren, vanaf 1961, ankerplaats voor rust. Waar men kan genieten van vrijheid en de openheid in de dorpscultuur. Het is en voelt als hun tweede thuis. Een sfeervol vakantieverblijf te midden van het groen. Destijds (in 1973) gekocht door de ouders van mevrouw Müller, die nu met haar man - de tweede generatie - en drie kinderen (18, 16 en 8 jaar) de band met de eilandbadplaats, de zee en het strand, invult. Zij zijn verknocht aan Ouddorp. Zelfs hun huwelijk is in 1999 kerkelijk gesloten in de Doopsgezinde Gemeente. In een dienst geleid door de toenmalige predikant Johannes Smink .

Door Jaap Ruizeveld

Het gezin Heine-Müller woont op een boerderij in de deelstaat Nedersaksen bij Hildesheim. Een stad met 100.000 inwoners, 30 kilometer ten zuidoosten van Hannover. Op de boerderij worden diverse producten verbouwd, zoals bieten, aardappelen en tarwe. Vader Heine is leraar en agrariër. Moeder studeerde o.a. Latijn, Godgeleerdheid en Russische taal. Daar voegde ze het Nederlands aan toe. Overtuigend zegt ze: "In Ouddorp verstaan veel mensen Duits, maar als je ergens zo lang en graag bent en komt, is het fijn om in die taal met hen te kunnen praten". "Ze kennen mij hier als Müller Prinsenhof," vertelt ze lachend. Zij is docente aan het Andreanum Gymnasium in Hildesheim. Een door de deelstaat erkende school onder auspiciën van de Evangelisch-Lutherse kerk in Hannover.

Lobby

Genoemd gymnasium legt in haar opleidingen diverse accenten, zoals de 'Diakonia'. Dat houdt onder andere in dat studenten aan het eind van hun tiende leerjaar een stageperiode van enkele weken moeten afleggen in een diaconie-instelling in Duitsland. Meestal kan dat worden ingevuld binnen een straal van enkele tientallen kilometers in de deelstaat. Maar, en dat is de reden van mijn bezoek aan de familie op Prinsenhof, die stage wordt deze weken door de 16-jarige zoon George en zijn even jonge klasgenoot Finn Hennis, afgewerkt in ons land. Concreter gesteld in Ouddorp. Dat gebeurt bij zeer hoge uitzondering. Daarvoor is een flinke lobby gevoerd, alvorens de directeur van het gymnasium zijn goedkeuring verleende.

Dienstbaar

Mevrouw Müller gaf in die lobby als onderbouwing onder andere aan de jarenlange band die het gezin met de eilandbadplaats heeft. Versterkt met het argument dat George zich graag dienstbaar opstelt, hulpvaardig is en veelvuldig bij bezoeken aan de Ouddorpse geitenboerderij De Mekkerstee zijn interesse toonde voor het werk in deze zorginstelling, waar mensen met beperking onder goede begeleiding de kans krijgen zich te ontplooien. Moeder Müller slaagde er in contacten te leggen met Sjaloom Zorg op het eiland en vroeg of een stage voor haar zoon tot de mogelijkheden kon behoren. Dat lukte. Sinds 4 juni zijn George en Finn aan de slag op De Mekkerstee. De eerste week is afgerond en de Duitse studenten zijn blij en dankbaar zich te kunnen inzetten op plekken waar dat van hen gevraagd wordt en waar dat ook kan worden ingevuld. Zij vinden het spannend wat de komende dagen aan werkzaamheden brengt. Van insmeren van kazen tot reparaties aan dierenhokken, alles pakten de jongens de afgelopen dagen enthousiast aan.

Niet vrijblijvend

Het is allemaal niet vrijblijvend, want aan het eind van de stage moet er een verslag worden opgesteld. Dat wordt dan overhandigd en besproken met de lerares die George en Finn begeleidt en als contactpersoon optreedt. Dagelijks worden er door de studenten aantekeningen en foto's van hun werk gemaakt. En er zijn via het mobieltje ook directe contacten met het gymnasium in Hildesheim. Een onderwijsinstelling met ruim 900 leerlingen. Zijn klasgenoten een beetje jaloers dat jullie hier in Ouddorp aan de slag mochten gaan? "Wellicht een beetje, maar men gunt ons dit wel", zegt George. Beide studenten benadrukken de goede onderlinge sfeer met hun 'tijdelijke collega's op de geitenboerderij. "We worden al aangesproken en dat verhoogt het plezier in deze stagewerk-periode." En op Prinsenhof zitten de jongens ook niet stil. Moeder Müller heeft al een schilderklus geregeld als onderdeel van het opknappen van de bungalow op Prinsenhof. Zij kan niet doorlopend aanwezig zijn in Ouddorp, maar dan neemt de oudere zus de jongens onder haar verzorgende hoede.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!