Leerlingen vullen canon van G-O aan

Artikel geplaatst op: 12-6-2018

MIDDELHARNIS - In een toepasselijke historische omgeving - het Oude Raadhuis van Middelharnis - presenteerden negen VWO 3-leerlingen van de C.S.G. Prins Maurits een aanvulling op de Canon van Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Teamleider Theunis van den Berge van de Prins Mauritsscholengemeenschap verwelkomde de leerlingen en hun ouders in het historische Oude Raadhuis. Drie groepen van drie leerlingen van VWO 3 hebben zich in de afgelopen tijd verdiept in de Canon van Goeree-Overflakkee. Ze deden dit in het kader van Xplore, dit is lesstof waaraan de leerlingen buiten de reguliere lessen kunnen deelnemen. Het is volgens Van den Berge voor de leerlingen een uitdaging "om de talenten die je hebt gekregen te benutten. Niet omdat het moet, maar je hebt er later ook iets aan bij sollicitaties of bij een vervolgopleiding."

De leerlingen hebben zich verdiept in de Canon van Goeree-Overflakkee. Streekarchivaris Jan Both legde voorafgaand aan de presentatie uit dat hij een aantal jaren geleden - naar het voorbeeld van de Canon van Nederland - het initiatief heeft genomen voor de Canon van Goeree-Overflakkee. In deze canon wordt de geschiedenis van Goeree-Overflakkee aan de hand van vensters beschreven. Van de Romeinen tot aan het Kierbesluit. Deze canon is geen statisch gebeuren, maar wordt regelmatig via onderzoek aangevuld. In het verleden hebben leerlingen van de Prins Maurits al verschillende aanvullingen voor de canon aangedragen.

Presentaties

Onder leiding van geschiedenisdocent Matthijs Guijt en met assistentie van Jan Both, zijn de leerlingen in de afgelopen tijd in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee gedoken. Het resultaat toonden zij in drie presentaties. Een groepje leerlingen had als onderwerp Vrouwe Justitia gekozen. In een korte presentatie lieten zij iets zien van wat zij hadden onderzocht over de geschiedenis van de rechtspraak in Middelharnis. Ze vertelden hoe de rechtsgang in die tijd was en welke straffen er werden uitgedeeld. Hierbij hebben ze ook een spel onder de naam 'galgenbord' samengesteld.

Een andere groep had het onderwerp Atlantikwall en inundatie. In een uitgebreid verslag lieten ze de verschillende soorten bunkers zien en een interview met mevrouw Van der Meijden uit Ouddorp, die in de oorlogsjaren tussen de bunkers had gewoond. De laatste presentatie behandelde de 'Vervolging van de Joden en de razzia'. De leerlingen vertelden over de impact die de razzia van 1944 op de bevolking van Goeree-Overflakkee heeft gehad. Na de presentatie kregen de leerlingen een certificaat overhandigd, waarna de groepsfoto op de trappen van het bordes van het Oude Raadhuis kon worden genomen.

Bij kleine foto:

Gedenkteken?

Tijdens de presentatie over de razzia op Goeree-Overflakkee presenteerden de leerlingen een gedenkteken dat ze op papier hadden ontworpen. Graag zouden ze zien dat dit gedenkteken in steen zou kunnen worden vervaardigd. Wie hieraan mee wil werken of de mogelijkheden ziet, kan met de Prins Mauritsscholengemeenschap contact opnemen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!