Lets's connect, maar dan zonder telefoon

Artikel geplaatst op: 7-6-2018

MIDDELHARNIS – Donderdagmorgen werd op de Prins Maurits een offline chillzone geopend. "De eerste van Nederland," volgens de leerlingen die verantwoordelijk zijn voor het project. Het doel is dat scholieren vaker samen kletsen, darten of een spelletje tafelvoetbal spelen in plaats van uit verveling hun telefoon checken.

Door Martijn de Bonte

Eén van de klaslokalen op de eerste etage is door de leerlingen omgetoverd tot een hippe woonkamer, inclusief zitbank en luie stoel. Aan de muur hangen potjes om je telefoon in te doen en er zijn genoeg stopcontacten om 'm gelijk even op te laden. Vlak na de opening vliegen de eerste dartpijlen door de lucht en wordt er met verbeten gezichten tafelvoetbal gespeeld. Er hangen lijstjes aan de muur met allerlei spreuken, zoals 'Disconnect to connect. Er zijn geen strenge regels in de chillzone, behalve dan dat leraren niet welkom zijn. "Die hebben hun eigen lerarenkamer. Deze ruimte is gemaakt door leerlingen voor leerlingen."

Rector Van Heest is trots op het initiatief van de leerlingen. "Ik hoop dat deze plek heel veel gebruikt wordt." Op de middelbare school moeten de leerlingen voor de les hun telefoon in een telefoonzak stoppen. Buiten de les worden de telefoons volop gebruikt. In de aula turen veel scholieren naar hun schermpje. Toen Van Heest een keer een telefoon had ingenomen zei de betreffende leerling: "Daar zit mijn hele leven in." De rector zegt dat het probleem van online pesten groeit. "Daarom schenken we vooral in de onderbouw veel aandacht aan mediawijsheid. Ouders verwachten veel van school, maar geven vaak zelf het verkeerde voorbeeld. Tijdens het eten ligt hun telefoon naast het bord, of er wordt een telefoontje opgenomen tijdens een gesprek met zoon of dochter."

Het idee voor een plek in de school zonder telefoons ontstond in de leerlingenraad. De leerlingen vertellen dat het even duurde voor ze toestemming hadden gekregen en er een lokaal was gevonden. Daarna hebben ze zelf de handen uit de mouwen gestoken. Er is behangen, geverfd en er zijn inkopen gedaan bij de Ikea. "Gelukkig kregen we veel hulp van andere leerlingen." De uren voor de opening hebben ze de laatste puntjes op de 'I' gezet. Alles was net op tijd klaar en ook nog eens binnen het budget," vertelt Lennart trots.

Arnoud en Niels zijn ambassadeurs van Yona en willen graag meer bewustwording creëren over internetgebruik. De organisatie lanceert daarom binnenkort een gratis app waarmee jongeren in kunnen stellen hoe lang ze maximaal online willen zijn. Een vriend of vriendin kan via de app helpen om de gestelde doelen te bereiken. "Iedereen herkent het probleem van (te)veel online zijn, maar de stap om te stoppen is groot. Arnoud is zelf gestopt met Facebook. "Het leven is echt heel leuk zonder Facebook. Ik ga liever lekker naar buiten dan dat ik naar mijn telefoon blijf staren."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!