Vissers demonstreren in Amsterdam

Artikel geplaatst op: 5-6-2018

STELLENDAM - "Willen we naar de Dam dan gaan we naar de Dam". Het is een gevleugelde uitspraak van een vakbondsleider alweer geruime tijd geleden. Zaterdag 2 juni was er een nieuwe invulling. Dit keer een demonstratie van vissers tegen de aanlandplicht, de steeds grotere gebieden met windmolens op zee en uiteraard het dreigende Europese verbod voor pulsvisserij. De actiegroep EMK (Stichting Eendracht Maakt Kracht) met hun voormannen Schot, Kraak en Vonk en o.a bestuurslid Jaap Tanis (GO 38 - 48) stond op de barricade. Of wel letterlijk voor het Bijenkorf-complex in de hoofdstad.

Door Jaap Ruizeveld, foto EMK

Een vijftiental kotters voornamelijk uit Urk, Texel, Katwijk en Stellendam (GO 20, 22 en 37) gaf in een vlootschouw vanaf en bij de sluizen in IJmuiden al een signaal af van hun protest tegen de dreigende maatregelen die, volgens woordvoerder Schot catastrofaal zullen zijn voor de vloot. Terwijl op de kade in Amsterdam, achter het Centraal Station, zich al vele vissers en familieleden verzamelden, presenteerde een aantal kotters zich daar op het IJ. Aan wal werd een petitie aangeboden aan het CDA-Europarlementariër Annie Schreijer. In een reactie stelde zij dat het eens is met de inzet van de betogers dat er een te groot aantal belemmeringen wordt aangebracht om het vissen op zee te kunnen blijven uitoefenen. Juist het feit dat de innovatieve milieuvriendelijke pulstechniek in Europa niet wordt gesteund is teleurstellend. Uiteindelijk trokken de "vissers voor een gezonde zee", massaal naar de Dam.

Onwerkbaar

De Europese aanlandplicht (Artikel 15 GVB-verordening) verplicht vissers alle gevangen babyvisjes aan boord te houden, dood de laten gaan, aan te landen en vervolgens te laten vernietigen. Terwijl deze ondermaatse vis nu nog voor een groot deel levend terug in zee gaat. Job Schot: "De maatregel is absurd en onwerkbaar. Invoering op 1 januari 2019 is catastrofaal voor de visstand en voor de kottervloot." Vissers waarderen de inzet van LNV en minister Carola Schouten om de aanlandplicht de komende drie jaar werkbaar te maken. Tegelijkertijd eisen zij dat de aanlandplicht wordt geschrapt in het herziene Gemeenschappelijk Visserij Beleid (GVB) van 2022. Met de actie in Amsterdam hebben de vissers hun eis kracht bijgezet.Een andere bedreiging voor Noordzeevissers is de bouw van duizenden windmolens in ca. honderd windparken op zee. Nederland legt tot 2023 vijf megagrote parken aan. Vissers verliezen zo hun beste visgronden. "Met offshore vliegveldplannen en een 'batterij-eiland' in natuurgebied Doggersbank wordt de zee een industrieterrein", stelt Schot.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!