Kringloopwinkel Woord en Daad in feeststemming

Artikel geplaatst op: 5-6-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdagavond 1 juni was er een gezellige avond met barbecue georganiseerd voor de vrijwilligers van de Kringloopwinkel van Woord en Daad.

Er hing aan deze avond een feestelijk tintje, want er werd bekend gemaakt dat sinds de opening vanaf 13 oktober 2017 tot 31 mei 2018 de grens van € 50.000,00 netto was overschreden, waar men natuurlijk heel trots op was. De bruto omzet was € 78.000,00.Bij de start waren er wel verwachtingen, maar dat de winkel zich zo zou profileren, heeft niemand kunnen vermoeden. Dankzij de inzet van bijna 70 vrijwilligers die de vele goederen in goede stromen moeten leiden is men tot dit resultaat gekomen. Ook de inwoners van Goeree-Overflakkee die de winkel weten te vinden met hun overtollige spullen werken mee aan dit resultaat, want zonder spullen is er geen 'kringloop'. Gemiddeld heeft de winkel zo'n 300 bezoekers per week.Door de forse doorstroming kunnen er tijdens de openingsuren nog steeds spullen worden gebracht bij de winkel, er is vooraal behoefte aan kleine meubelen, zoals tafels, kastjes e.d.

De opbrengst is bestemd voor de aanleg van macadamiaplantages in Mozambique. Een macadamiaplantage is iets waar de hele gemeenschap vruchten van plukt. Als het aan Woord en Daad ligt, is dat realiteit in Mozambique. Naast een baan (en dus inkomen!) levert de plantage gezondheidszorg én, op termijn, onderwijs aan de gemeenschap. In Gurué, in het midden van Mozambique, ligt de Gurué Macadamia Farm (GMF). Op deze 1000 hectare tellende plantage werken op dit moment 135 lokale arbeiders. Maar de plantage wordt op de schop genomen en het aantal werknemers groeit de komende jaren naar 220. Met een stabiel inkomen zijn deze arbeiders in staat voor hun gezin te zorgen. En zo profiteren zeker 1.000 mensen (ruim 200 gezinnen) van dit project. Een stabiel gezinsinkomen betekent in Mozambique letterlijk het verschil tussen leven of dood. Meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede, waardoor het land een van de armste en onderontwikkeldste landen ter wereld is. De gemiddelde levensverwachting is slechts 53 jaar.

In Gurué is grote behoefte aan goede gezondheidszorg, kwalitatief onderwijs én agrarisch vakonderwijs. In het gebied zijn al kleine initiatieven. Woord en Daad onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om dit uit te breiden.

Gezondheidszorg

Momenteel wordt basale gezondheidszorg aangeboden in een aantal gezondheidsposten in de omgeving. GMF wil ook gezondheidszorg beschikbaar stellen voor werknemers en omwonenden. Hiervoor wordt samengewerkt met een team van Nederlandse artsen en de MAF.

Onderwijs

Kwalitatief onderwijs is van onschatbare waarde voor de toekomst van Gurué en omgeving. Samen met GMF onderzoekt Woord en Daad momenteel de mogelijkheden voor kwalitatief basis- én beroepsonderwijs voor kinderen en jongeren. Met een stabiel gezinsinkomen zijn gezinnen in staat om het schoolgeld te betalen. En goed geschoold personeel draagt weer bij aan de effectiviteit van bedrijven als GMF.

Zo maken macadamia's het verschil in Mozambique: er komt werkgelegenheid, onderwijs én gezondheidszorg voor een hele dorpsgemeenschap!


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!