Vrijwilligers rapen twintig zakken vol troep rondom het Haringvliet

Artikel geplaatst op: 31-5-2018

REGIO - Twintig vuilniszakken vol: zoveel afval raapten 35 vrijwilligers in twee uur tijd op tijdens een opruimactie op 26 mei rondom het Haringvliet. In Gemeente Westvoorne verzorgden districtshoofd Bart Keunen van Rijkswaterstaat en wethouder Lies van der Pol vooraf de officiële opening van vijf recent geplaatste jutbakken. De opruimactie is onderdeel van Schoon Haringvliet. In dit project werken IVN, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland en het Droomfonds Haringvliet samen met gemeenten en inwoners aan een schoner Haringvliet.

De jutters vonden voornamelijk plastic afval, zoals touw, (kleine) vislijnen en glas. Daniël van Veen van IVN Natuureducatie: "Op het oog leek het strand behoorlijk schoon, totdat je op zoek gaat naar afval. Dan zie je veel meer afval liggen dan je denkt".

Met de opruimactie wil Schoon Haringvliet de stranden opschonen en zorgen dat er minder plastic via de rivieren en deltawateren in zee belandt. Dit is nodig, want vogels en vissen, zoals de lepelaar, de steur en de zeearend, kunnen verstrikt raken in het afval of zien het aan voor voedsel. In twee uur tijd vulden de vrijwilligers twintig vuilniszakken met afval uit de binnen- en buitenhaven van Goeree-Overflakkee, evenals een deel van het strand van Rockanje. In Westvoorne maakten ze gebruik van de nieuwe jutbakken van 'Doe mee, verlos de zee', die de gemeente Westvoorne onlangs plaatste in het gebied.

Tweede opruimactie in najaar

In het najaar organiseert Schoon Haringvliet weer een opruimactie. Naast opruimacties zet het project Schoon Haringvliet in op bewustwording, innovatieve opruimmethoden en onderzoek naar de verspreiding van afval. Rijkswaterstaat ondersteunt de riviernetwerken bij het organiseren en ophalen van het bij elkaar geraapte afval. De Provincie Zuid-Holland draagt bij aan het initiatief om de Haringvliet te verduurzamen als onderdeel van het Nationaal Park NLDelta.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!