Boerderij 'De Ouwe Stee' weer open, nu met expositie streekdracht en streekvoorwerpen

Artikel geplaatst op: 29-5-2018

ACHTHUIZEN - Mensen die er weer op uit willen, kunnen terecht bij boerderij 'De Ouwe Stee' in Achthuizen. Op de boerderij gaat het hek op zaterdag 2 juni open voor publiek.

Het straatje is geboend, de ramen gelapt en de meubels staan in de boenwas. De kleden zijn geklopt en in de linnenkast ligt het linnengoed gestreken op de planken. De weck in de kelder staat geduldig te wachten tot het aan de beurt is genuttigd te worden. Voor het 5e jaar opent op de boerderij 'De Ouwe Stee' in de zomer de voordeur van de woning waarin de twee tantes van de familie hebben gewoond om de bezoeker mee te nemen naar de sfeer van weleer. In de 5 afgelopen jaren is de tentoonstelling Huisvlijt, die in en rond de boerderij te zien is, door veel mensen bezocht. Voor de bezoeker komt het verleden tot leven.Op het erf is het wagenhuis ingericht om de bezoeker te ontvangen, om na te praten over de sfeer van weleer. In dit wagenhuis is in samenwerking met de Stichting Ensemble Eeuwkant een expositie ingericht. De Stichting Ensemble Eeuwkant heeft de streekdracht op Goeree-Overflakkee in beeld gebracht, en omgezet in historisch getrouwe kleding. Waar kan deze kleding beter tot hun recht komen dan op een monumentale boerderij, waar vroeger de bewoners in die kleding hun werk deden en hun leven leefden!?Op het eiland Goeree-Overflakkee is al van oudsher het boerenleven een belangrijk middel van bestaan. In samenwerking met het streekmuseum van Goeree-Overflakkee is het inmiddels mogelijk om een aantal streekvoorwerpen te komen bekijken uit het boerenleven van toen. De gebruiksvoorwerpen staan in hun eigen omgeving, alsof ze nooit zijn weggeweest.

De nichtjes van de betreffende tantes willen graag de mensen laten zien en ervaren welk werk hun tantes gedaan hebben in hun leven. Zij woonden samen met elkaar op de boerderij. Zij hebben beiden, tot de oudste 100 werd, op de boerderij gewoond en waren bijna zelfvoorzienend in al hun levensbehoeften. Zij zijn trots op hun tantes en willen dit graag delen met andere mensen. De boerderij is ingericht als een erfgoed ter ere van de tantes. Dit alles op een boerderij uit de 18e eeuw met historische elementen.De bedoeling is dat de bezoekers niet met de handen op de rug het museum bezoeken, maar tastbaar de sfeer van weleer beleven.'De Ouwe Stee' is elke zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur in de maanden juni, juli en augustus.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!