3 eilandelijke speerpunten land- en tuinbouw Energie, woningbouw in agrarisch gebied en verkeer en veiligheid

Artikel geplaatst op: 28-5-2018

STELLENDAM – Het college, vertegenwoordigd door de wethouders Van der Vlugt, Feller en Bruggeman, en een groot aantal leden van de nieuwe raad, gaven vrijdagmiddag gehoor aan de uitnodiging van LTO Noord Goeree-Overflakkee voor een oriënterend en informatief werkbezoek. Plaats van handeling is het loonbedrijf Moyses aan de Korteweg in Stellendam, waar LTO, in samenwerking met KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) en de Plattelandsjongeren Euro-Delta, een uitgebalanceerd programma had voorbereid. LTO Noord-voorzitter Frank van Oorschot heette het gezelschap welkom, waarna alle drie de vertegenwoordigingen een inleiding op thema verzorgden, gevolgd door een discussie over speerpunten voor de land- en tuinbouw.

Door Jaap Ruizeveld

Voor velen in de gemeentelijke afvaardiging was dit werkbezoek tevens een eerste kennismaking met de agrarische sector, die voor de eilandelijke economie en voor de bedrijven en ondernemers van groot belang is. Uitgelegd werd wat de rol van LTO is, eilandelijk, regionaal en Europees. Hoe het bestuur is geformeerd en welke personen in contacten met de overheid (overheden) benaderd kunnen worden. Frank van Oorschot stipte een drietal speerpunten aan, die zijn opgenomen in het Agrarisch Programma.

Thema's

1. Energie. De rol die LTO mede kan vervullen om de eilandelijke doelstelling energieneutraal 2020 te kunnen bereiken. 2. Woningbouw in agrarisch gebied. Hierover nemen de zorgen toe, gelet op het beleid Ruimte voor ruimte. Vooral ten aanzien van particuliere woningbouw. 3. Het actuele vraagstuk Verkeer en Veiligheid. Enerzijds de grotere voertuigen (trekkers/machines) die gebruikt worden. De bereikbaarheid van de bedrijven voor bevoorrading en afvoer van producten en aan de andere kant zorg voor de veiligheid van schoolgaande (fietsende) kinderen op niet al te brede wegen en klachten van omwonenden.

Casus

Over deze thema's ontstond een gerichte discussie, waarin over en weer bijdragen/toelichtingen en ook vragen aan de orde kwamen. Aan de hand van een casus Achthuizen, recent in de raad aan de orde geweest, waarbij gevraagd werd om de dorpskern aldaar te vrijwaren van het transportverkeer naar en van een agrarisch bedrijf. Eelco van Putten verzorgde deze bijeenkomst het energiedeel en Jan de Jong nam de ruimtelijke ordening insteek voor zijn rekening, daarbij signalerend de positie van agrariërs bij mogelijkheden op het gebied van toerisme/recreatie. Alle deelnemers aan deze kennismakingssessie oordeelden de gesprekken positief. Afgesproken is dat, naast het structureel overleg dat er al is tussen gemeente en LTO, een vervolg werkbezoek zeker als wenselijk wordt gezien.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!