Interview met de nieuwe wethouder Berend-Jan Bruggeman

Artikel geplaatst op: 23-5-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als gevolg van politieke veranderingen komt er een nieuwe wethouder in het college van b. en w. Berend-Jan Bruggeman van de politieke partij VKGO uit Oude-Tonge wordt het nieuwe gezicht in het dagelijks bestuur van de gemeente Goeree-Overflakkee. Aan de vooravond van zijn benoeming een introductiegesprek met hem.

Door Jaap Ruizeveld

Berend-Jan (48) woont in Oude-Tonge. Hij heeft een bedrijfseconomische achtergrond en volgde de opleiding overheidscontroller. Die kennis gebruikte hij bij het aansturen van gemeentelijke sociale diensten. De laatste jaren bij de gemeente Rotterdam in de cluster Werk en Inkomen. Daar werkt hij - nog tot 1 juni - als businesscontroller. Afscheid nemen van deze baan is onvermijdelijk. Dit gelet op zijn aanstaande fulltime job als wethouder in de eilandgemeente. In zijn huidige werk is hij niet alleen bezig met financiën, maar -voornamelijk- met processen en organisatie inrichting. Hij weet hoe een gemeente werkt en functioneert.

Betrokkenheid                                                                                                                        

Zijn politieke (lokale) betrokkenheid voert terug tot 2010. Op een burgerbijeenkomst over het minimabeleid in de voormalige gemeente Oostflakkee kwam hij in contact met enthousiaste eilanders van de Vrije Lijst Oostflakkee. Een samenwerkingsverband van lokale partijen. Het klikte. Gelet op zijn vakkennis werd hij uitgenodigd op een fractievergadering. De uitstraling van de fractie om iets concreets voor je gemeente te kunnen betekenen boeide hem en het leidde er toe dat Berend-Jan op een verkiesbare plaats bij de raadsverkiezingen 2010 belandde. Hij werd in de raad gekozen en kreeg het vertrouwen om het fractievoorzitterschap op zich te nemen.

VKGO                                                                                                                                                        

"De drive om te zorgen voor een vitale leefbaarheid is altijd een doel van mij geweest. Bij de verkiezingen bij eilandelijke herindeling eind 2012 stond ik op de kieslijst van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee. De fractie behaalde drie zetels. Niet genoeg om toen in de raad te komen". Dat weerhield Bruggeman er niet van om zich als voorzitter van het bestuur van VKGO toch doorlopend met de politieke ontwikkelingen op het eiland bezig te houden. Bij de verkiezingen van 21 maart van dit jaar haalde VKGO een eclatante overwinning en steeg van 3 naar 6 zetels. Berend-Jan (plaats 5 op de lijst) werd nu direct gekozen en door zijn partij als kandidaat wethouder gepositioneerd.

Portefeuille                                                                                                                                

Bruggeman beseft dat hij - na zijn benoeming - verantwoordelijk is voor invulling van een zware portefeuille met speerpunten zoals Sociaal Domein. Welzijn, Volksgezondheid, Ouderenbeleid, Sport, Accommodaties en Kunst en cultuur. Daarnaast verandert hij van positie, populair gesteld vanuit een fractie naar het college. De andere kant van de tafel? "Ik heb heel veel zin in deze job. Ik hoop, in nauwe samenwerking binnen het college en met de gemeenteraad, iets te kunnen betekenen voor de inwoners en het eiland. Het is best spannend. Ik weet dat je als bestuurder kritisch wordt gevolgd. Dat is ook goed. Het gaat immers om het algemeen belang.

Maatschappij ben jij                                                                                                                        

"Ik sta achter de slogan 'de maatschappij dat ben jij'. Draag dat uit in je omgeving. Direct dicht bij de kernen. Bij de bewoners. Dat kun je ook, naast je politieke functioneren, proberen waar te maken. Iets doen voor anderen, voor verenigingen en instellingen. Bijvoorbeeld bij het welzijnsfonds Oostflakkee; ik ben secretaris bij schaakvereniging Oostflakkee en doe vrijwilligerswerk bij voetbalclub DBGC. Terugkerend naar de nieuwe functie binnen het lokale politieke speelveld:" Ik hoop dat wij met elkaar goed kunnen samenwerken. Niet langs elkaar. Dat ieder de aandacht krijgt die hij of zijn verdient. Dat is ook de rode draad in het coalitieakkoord dat vorige week is ondertekend. Als gemeente open staan voor initiatieven van onze inwoners. Elke kern op een gelijke wijze benaderen met voldoende voorzieningen. Dat alles met de wetenschap dat de financiële middelen grenzen stellen"

Kader: Politieke ontwikkelingen

De vergadering van de gemeenteraad staat morgenavond (donderdag 24 mei) voor een belangrijk deel in het teken van de nieuwe start van het college van b. en w en de gemeenteraad voor de periode 2018-2022. Er wordt afscheid genomen van de wethouders Frans Tollenaar (SGP) en Gerrit de Jong (Christen Unie). Het coalitieakkoord, dat onze krant vrijdag al publiceerde wordt nu in de raad gepresenteerd en er is de benoeming en installatie van de vier wethouders. Daarnaast worden twee nieuwe vrouwelijke raadsleden toegevoegd aan de volksvertegenwoordiging. Jannie Campfens-van den Ouden uit Oude-Tonge voor de fractie Vitale Kernen Goeree-Overflakkee en Nynke Zwaga uit Middelharnis gaat de VVD-formatie versterken. In het dagelijks bestuur, onder leiding van burgemeester Ada Grootenboer, komen de wethouders Daan Markwat (SGP), Peter Feller (VVD) en Arend-Jan v.d. Vlugt (CDA) terug.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!