Martin en Jos Mans starten project Zuidwester Mannenkoor

Artikel geplaatst op: 22-5-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Als het over mannenkoren en over Goeree-Overflakkee gaat zijn ze heel enthousiast: vader en zoon Martin en Jos Mans. Ze staan te popelen om na de zomer te beginnen met Zuidwester Mannenkoor. Een projectkoor dat zich "door hard werken" gaat voorbereiden op drie concerten die in het begin van 2019 worden uitgevoerd.

Door Adri van der Laan

Martin en Jos Mans zijn bekende musici in Nederland en daarbuiten, maar vooral op 'het eiland' genieten ze nog meer bekendheid omdat ze daar allebei geboren zijn en voor een deel opgegroeid. Daarom hebben ze gekozen voor Sommelsdijk als thuisbasis voor hun Zuidwester Mannenkoor. Het zal een projectkoor worden dat vier keer gaat repeteren in de Exoduskerk in Middelharnis om vervolgens in januari en februari van 2019 drie concerten te geven in drie monumentale kerken van zuidwest Nederland, in Yerseke, Oude-Tonge en Haamstede.Het repertoire van het mannenkoor is heel breed zo vertellen Martin en Jos. Het bestaat uit zowel oude gezangen zijn als negro-spirituals maar ook klassieke en populaire werken. Zelfs lokale volksliederen worden niet geschuwd. Martin belooft dat de aard van de streek in zeg maar 'De ruwe stormen mogen woeden' en 'Luctor et Emergo' zeker aan bod zullen komen.

Concert aan zee

Na de drie concerten in de winter, zijn de voorbereidingen voor een 'Concert aan zee' in de zomer van volgend jaar bij de Ouddorpse Vuurtoren in een vergevorderd stadium.Martin Mans heeft al ervaring met dergelijke mannenkoren in Noord- en Midden-Nederland en volgens hem ligt het dan voor de hand dat er ook koor wordt gevormd rondom zijn geboortestreek. Martin en Jos zullen samen de repetities en optredens van het koor verzorgen. Beiden de ene keer als dirigent en de andere keer als begeleider.Vader en zoon vertellen dat het geen automatisme is geweest dat Jos ook de richting van de muziek koos. Het is voor hem een vrije keuze geweest en na het conservatorium is Jos een eigen muzikale weg ingegaan. Hij is muziekdocent en singer-songwriter. Toch treden ze regelmatig samen op. Een bekend voorbeeld hiervan is het concert 'Tussen jou en mij' dat samen met Vocalgroup Voice werd uitgevoerd.Wat hebben mannenkoren toch voor aantrekkingskracht? Zo vragen we de heren Mans. Martin legt uit dat zijn liefde voor mannenkoren niet alléén ligt aan de klank, maar ook aan het werken met mannenkoren. "Een mannenkoor is een no-nonsense bedrijf. Mannen in een koor staan als één blok en ze gaan er met zijn allen voor. Daarom vind ik het werken met een mannenkoor heerlijk. Je wilt er dan zelf ook dubbel zo hard voor gaan. Ik zeg wel eens dat één gemengd koor mij meer energie kost dan vijf mannenkoren".

Werving

Martin Mans is al volop bezig met het werven van deelnemers aan het projectkoor, waarvoor niet alleen mannen van het eiland worden uitgenodigd, maar ook uit Zeeland. Er hebben zich al ongeveer 40 mannen aangemeld. Martin wijst erop dat er wel een maximum is van ongeveer honderd leden.

Concurrentie?

Martin Mans ziet het initiatief van het Zuidwester Mannenkoor niet als concurrentie voor bestaande koren in de regio, want het is op projectbasis en meestal zijn het koorleden die actief zijn en blijven bij hun eigen koor. Het projectkoor wordt dan als extra meegenomen. En zij die niet actief zijn in een koor krijgen misschien wel zin om zich bij een koor naar keuze aan te sluiten.

<In kader bij artikel:>

Informatie:

De repetitiedata zijn als volgt:zaterdag 15 september, zaterdag 6 oktober, zaterdag 10 november, zaterdag 1 december 2018. Aanvang 10.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur.Concertdata:Zaterdag 12 januari 2019 Hervormde Kerk Yerseke; vrijdag 25 januari 2019 Hervormde Kerk Oude-Tonge; vrijdag 1 februari 2019 Hervormde Kerk Haamstede.

Inschrijven is mogelijk via de website: www.martinmans.nl, of per e-mail naar: secretariaat@martinmans.nl, onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en stemsoort.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!