Zwerfboekenstation in De Grutterswei

Artikel geplaatst op: 9-5-2018

OUDE-TONGE – Sinds vorige week is er ook in De Grutterswei in Oude-Tonge een zwerfboekenstation geopend. Mensen kunnen boeken die ze niet meer willen lezen, neerzetten in de boekenkast, zodat anderen deze kunnen meenemen. Het streven is, dat degene die een boek haalt, zelf ook weer een boek terugzet, wat iemand anders vervolgens kan lezen. Dit is overigens niet verplicht. Het initiatief van het zwerfboekenstation is afkomstig van de medewerksters Ina de Jong en Cecilia Heemes. Ze hopen dat velen gebruik zullen maken van deze service.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"We hebben al een hele tijd een gezellig zitje in de foyer, met daarbij een lege boekenkast", vertelt Ina. "Ik bedacht dat het leuk zou zijn als daar wat boeken in zouden komen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Ouders zitten er vaak aan een bakje, terwijl hun kinderen aan het sporten zijn en andersom zitten kinderen er wel eens op hun ouders te wachten. Op Facebook deed ik een oproepje voor boeken en meteen kreeg ik een tip om contact te zoeken met Carolien Kuiper uit Den Bommel. Zij is initiatiefneemster van de kinderboekenstations op Goeree-Overflakkee. Dat heb ik gedaan en een half uur later waren Carolien en haar dochtertje Sterre al in De Grutterwei om ons bij te staan met dit idee. De negenjarige Sterre is meteen aangesteld als ambassadrice van dit station, een taak die ze graag wilde op zich wilde nemen".

Doorgeven of terugbrengen

Een kinderzwerfboekenstation is een plank of een kastje met zwerfboeken. Een station staat op een openbare plek waar (veel) kinderen komen. Kinderen kunnen een zwerfboek uitkiezen om thuis te lezen. Deze zwerfboeken hoeven niet naar ditzelfde kinderzwerfboekenstation teruggebracht te worden. Het is de bedoeling dat het boek verder gaat zwerven… Je herkent een station aan een poster. Kinderen en ouders kunnen hier hun gelezen kinderboeken naar toe brengen en er een zwerfboek van maken. Er liggen stickers, die op en in de boeken geplakt moeten worden. Daarna is een boek ook een echt zwerfboek. Kinderen nemen het boek mee naar huis en als het uitgelezen is, geven ze het boek weer door. Ze mogen het achterlaten op school, in een bus of ze brengen het weer naar een kinderzwerfboekenstation.

Goedkoop initiatief

"Binnen een week hadden we al een leuke collectie voor kinderen en volwassenen", voegt Cecilia er aan toe, "zowel leesboeken als hobbyboeken en weekbladen. We zijn inmiddels druk bezig om ze te stickeren. Hoewel het allemaal gratis is, hopen we dat iedereen die een boek meeneemt, de code die in het boek staat wil aanmelden via de computer, zodat we ze kunnen volgen. Het kan zomaar zijn, dat een bepaald boek heel Nederland doorgaat. Dat is hartstikke leuk natuurlijk. Uiteraard is het wel altijd afwachten of er iets van je gading bij is, want we zijn helemaal afhankelijk van wat er wordt gebracht om omgeruild. Een zwerfboekenstation is dus een leuk en goedkoop initiatief om kinderen te laten lezen".

Oproep

Ina en Cecilia hopen dat er nog meer boeken binnenkomen. "Dus we doen graag een oproep aan iedereen die nog leuke boeken overheeft, zowel voor kinderen als voor volwassen, om ze in de boekenkast te komen zetten. Tijdens de openingsuren van De Grutterswei kan men vrijblijvend binnenlopen om een boek te brengen of te halen. Wel graag even bij ons melden, zodat we de boeken kunnen registreren".Meer informatie over de kinderboekenstations op Goeree-Overflakkee is te vinden op de Facebookpagina kinderzwerfboek Regio Goeree-Overflakkee of kinderzwerfboek.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!