Raadssteun voor uitvoeren van werkzaamheden bij voetbalclubs

Artikel geplaatst op: 2-5-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - De vitale voetbalsport op het eiland lag, na het stopzetten vorig jaar van de inzet om kunstgrasvelden te realiseren, opnieuw op de raadstafel. Het was een oordeelvormende fase voor de politici, maar met de noodzaak om in ieder geval zo snel mogelijk kredieten te voteren voor het bespeelbaar maken van velden. Bij uitstel van het inzaaien van gras komt de start van het nieuwe seizoen immers in gevaar. Voetbalclubs hebben een belangrijke sociale functie in de dorpskernen en als aangetoond is dat er maatregelen op dat vlak getroffen moeten worden, wie kan daar dan tegen zijn. Dus één kant van het collegevoorstel kon op unanieme support rekenen. Zeker met in gedachten de uitspraak van het jongste raadslid, Van der Tang (SGP): "Zonder velden is er geen voetbal".

Door Jaap RuizeveldHet past politiek ook helemaal in de sfeer na het mislukken in 2017 van de overleggen tussen clubs en gemeente in het kader van gewenste harmonisatie en opzet van éénduidig beleid. Het vertrouwen in elkaar moet worden teruggewonnen. Maar naast de groene velden was er de koppeling met een noodzakelijke ingreep in de accommodatie bij OFB (Ooltgensplaat), waar liefst 271.000 euro moet worden neergeteld om – genoemd werd krakkemikkige - kleedkamers en materiaalruimte te vervangen en een nieuwe bestuurskamer te kunnen realiseren. Of die investering verantwoord was, op een moment dat er nog geen gemeentelijk beleid is voor de totale vitalisering van de voetbalclubs, dat vormde een discussie die verwarrende vormen aannam.

Voetbaltermen

Om in voetbaltermen te blijven: in de eerste helft was er nog geen samenspel om tot scoren te komen. Zelfs werd vanuit de grootste raadsfractie geopperd om het voorstel maar terug te nemen en met gedegen onderbouwing en uitwerking in mei dan wel te kunnen besluiten. Maar anderen zagen dat niet zitten. Wat doe je dan? In de pauze, lees een schorsingstijd, werd overlegd op welke wijze er toch een gedragen aanpak voor een besluit kon worden bereikt. Dat leidde tot verheldering. Maar met spontane inbreng van een tijdelijke nieuwe speler (eigen initiatief van collegelid De Jong), die betrokken was geweest bij het overleg met OFB, konden de gelederen - in beeldvorming - toch gesloten worden. De zorgen bij OFB zijn hoog en urgent. Afgeschreven gammele afgeschreven portocabins. Hij lanceerde een voorzet en de bal werd ingekopt, om in ieder geval duidelijk te krijgen dat groen (velden) en kleedkamers bij elkaar horen. Een kantine valt buiten die voorzieningen.

Geen club valt om

Portefeuillehouder Feller had in twee termijnen gezegd: "Wij hebben de afgelopen tijd met alle verenigingen gesproken en er is aangegeven door de clubs wat knelpunten zijn en welke koers wordt ingezet voor de toekomst. Het voorstel dat nu voor ligt, betekent aanpak van knelpunten en is een verantwoorde investering. De gemeente is niet bang dat bij aanvaarding van het voorstel er een precedentwerking ontstaat. Ook is duidelijk geworden dat er geen enkele voetbalvereniging op het eiland op omvallen staat. Alles is besproken en goed overlegd, gaf Feller aan. In het op te zetten nieuwe beleid/vitaliteitsonderzoek worden belangrijke aspecten, zoals zelfwerkzaamheid bij clubs, recht van opstal (opmerking EVV) e.d. duidelijk aangegeven.

Projecten

Een mondeling amendement van de PvdA en aansluitend het geamendeerde collegevoorstel (zelfs unaniem) haalden uiteindelijk royaal de eindstreep. De velden kunnen voor de betrokken clubs ingezaaid en competitie klaar worden gemaakt. (WFB, onderhoud afwatering en straatwerk), Stellendam (toplaag vervangen veld 2), Melissant (drainage beide velden), DVV'09 (toplaag vervangen veld 3) en FIOS (drainage veld 2). De problemen bij OFB zijn duidelijk als op te lossen knelpunt gesignaleerd, waarvoor support nodig is.

Proces

Conform de planning van het Projectplan Voor een Vitale Voetbalsport op Goeree-Overflakkee 2030 is, zoals gemeld, enige weken geleden de vraag uitgezet naar de verenigingen om aan te geven welke grote werkzaamheden er dringend komende maanden uitgevoerd dienen te worden aan hun velden en accommodaties. Dit om toe te werken naar een volledige harmonisatie van verantwoordelijkheden en bekostiging van het onderhoud van de voetbalaccommodaties.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!