"De ontmoeting met de koningin heeft diepe indruk op me gemaakt." (Dit Human-van der Slot)

Artikel geplaatst op: 28-4-2018

Tekst en foto: Pauline Hof.

De Oranjevereniging in Goedereede heeft vorige week, zoals ieder jaar, de rood-wit-blauwe vlaggetjes en de feestverlichting weer opgehangen rond de haven. Het stadje maakt zich op voor een gezellige Koningsdag. Mevrouw Dit Human-van der Slot (1937) is de laatste jaren niet meer in het feestgedruis op straat te vinden. Vroeger was dat wel anders, toen ze nog in het bestuur zat van de Oranjevereniging. "Ik ging dan 's morgens vroeg al de deur uit. Mijn man en mijn dochters hadden die dag niets aan me. Er was dan altijd zoveel te doen. Ik hielp 's morgens bij de kinderspelen en ook 's middags stonden er vaak activiteiten op het programma. Met zelfgebouwde karretjes gingen ze van een schans af de haven in. Ze moesten dan een bel luiden, of ze moesten lopen over een balk, die ingesmeerd was met groene zeep. Precies zoals bij het televisieprogramma 'Te land, ter zee en in de lucht' dat in die tijd, in de jaren tachtig, heel populair was. Het was altijd heel erg druk in Goedereede en zo gezellig."

Keurig

Dit Human-van der Slot, die jaren haar vader, kapper Slot, hielp in zijn zaak aan de Markt en alweer zestig jaar op het Havenhoofd woont, kijkt met veel plezier terug op die tijd. "Ik heb nog een grote foto in de slaapkamer hangen, die is gemaakt tijdens Koninginnedag op zaterdag 29 april 1989. Dat was natuurlijk een heel bijzondere dag. Toen nog koningin Beatrix bracht een bezoek aan Goedereede. Ik weet nog, dat de voorzitter ons tijdens een vergadering vertelde, dat de koningin zou komen. Geweldig vonden we dat. Vooral onze voorzitter, Wout Groenendijk, heeft het in de voorbereiding op het bezoek heel druk gehad. Hij moest iedere keer naar het gemeentehuis voor alle vergaderingen. De gemeente onderhield het contact met de Rijksvoorlichtingsdienst. Wout bracht ons steeds verslag uit." Alle inwoners van Goedereede hadden ook hun best gedaan. "Het hele stadje was die dag versierd met oranje en rood-wit-blauwe vlaggetjes, alle tuintjes waren opgeknapt en het schilderwerk was aangepakt. Het zag er allemaal even keurig uit!"

Biertje

Met auto's kwam het gezelschap aan in Goedereede. Koninklijke Fanfare Apollo zorgde voor muziek en de kinderen zongen een welkomstlied. Burgemeester Van Velzen heette het gezelschap van harte welkom. Dit vervolgt: "Straten waren afgezet voor publiek. Niet iedereen had overal toegang. De koningin met haar gevolg werd rondgeleid door de burgemeester, onze voorzitter en nog een of twee personen, geloof ik. De rest van het bestuur stond op de Noordzijde Haven te wachten. Beatrix nam echt de tijd en was heel erg geïnteresseerd in alle uitleg. Wij waren geïnstrueerd, dat we niets tegen de koningin mochten zeggen. Toen ze voor ons stond, zei Wout tegen haar, dat wij het bestuur van de Oranjevereniging waren. De koningin vroeg hem daarop ons aan haar voor te stellen. Ik kreeg toen een hand van haar. Deze ontmoeting heeft echt diepe indruk op me gemaakt. Ik heb toen ook van prins Claus een hand gekregen." Het was ook tijdens dit bezoek dat prins Claus werd geattendeerd op het spandoek, dat op de eerste etage van een van de panden rond de haven uit een raam hing met de tekst 'Bea, waarom heb je geen dochters?' Hij zwaaide en stak verontschuldigend zijn armen in de lucht. Het ontlokte de koningin een gulle lach. Dit lacht. "De prinsen Willem-Alexander, Friso, Constantijn, Maurits, Pieter-Christaan en Floris, toen twintigers, waren er ook bij. Bij het café van Pietje Ore kregen ze buiten het protocol om een biertje aangereikt over het muurtje. Daar hebben we erg om gelachen." Na een uitgebreide ronde langs de water- en kinderspelen vertrok het gezelschap met een helikopter vanaf de Provincialeweg, waar nu de benzinepomp is, om naar Oud-Beijerland te gaan, voor het tweede deel van het bezoek die dag.

Prinsessen

Morgen zit Dit met haar man Chiel voor de televisie, gezellig met een oranje tompouce en oranjebittertje. "We kijken dan naar het bezoek aan Groningen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun familie. Ik vind Maxima een leuke vrouw. Ze is zo lekker los. Ik ben elke keer ook weer benieuwd wat ze aan heeft. De prinsessen worden nu ook al groot. Amalia is al een echte tiener. Ze zwaaien vrolijk en doen enthousiast mee. Dat is leuk om te zien. Reken maar, dat het niet altijd gemakkelijk moet zijn voor die meisjes. Bij de troonswisseling in 2013 op die boot zaten ze in prachtige jurkjes te blauwbekken en maar zwaaien. Ze moeten het echt heel koud gehad hebben. Er wordt bovendien erg op die meisjes gelet. Ik begrijp wel, dat de koning en zijn vrouw de media gevraagd hebben hun dochters met rust te laten ze niet te fotograferen, om ze een ongestoorde jeugd te gunnen. Ze hebben anders helemaal geen privéleven." De mening dat het koningshuis een achterhaald instituut zou zijn in deze moderne tijd, deelt mevrouw Human-van der Slot niet. "Het koningshuis verbindt. Je ziet dat vooral in tijden van nood. Of het nu de ramp met de MH17 was, waar Willem-Alexander en Maxima met de nabestaanden rouwden, of de vuurwerkramp in Enschede, waar Beatrix de mensen bezocht, die alles waren kwijtgeraakt; je ziet dat het troost biedt. Ik ben echt blij, dat we zo'n fijne koninklijke familie hebben."


Oud &Wijs

Voor de serie Oud & Wijs bezoekt Pauline Hof senioren, die met hun levenservaring hun licht laten schijnen op actuele zaken. In de eerste editie: mevrouw Dit Human-van der Slot uit Goedereede-Havenhoofd.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!