Vrijwilligers in de weer bij Buutenplaets aan de Galathesehaven

Artikel geplaatst op: 26-4-2018

OOLTGENSPLAAT - Zaterdag 21 april is het al vroeg druk bij natuurspeelplaats 'Buutenplaets' aan de Galathesehaven. Rond 7.00 uur komen er in de ochtendschemer zo'n twintig vrijwilligers bijeen om te werken aan de speelplaats en deze weer klaar te maken voor het komende seizoen.

Door Erwin Guijt

Maar eerst wordt er even een bakje koffie gedaan. Door de organisatie is er een planning gemaakt van wat allemaal moet gebeuren, en na het uitdelen van de taken gaat een ieder zijn of haar eigen gang. Veel van de vrijwilligers hebben ervaring in het (grond)werk en kunnen dus zo aan de slag. Omdat het merendeel van de werkers elkaar al kent van eerdere vrijwilligersdagen of van het werk, hangt er een gezellige sfeer op het terrein. Iedereen is gemotiveerd om er iets moois van te maken. Een dolletje of grapje tussendoor kan best, maar er wordt vooral hard gewerkt.

Boomschors

Omdat het die dag belooft warm te worden, is er geprobeerd om het zwaarste werk in de ochtend te doen. Hierbij gaat het voornamelijk om graafwerkzaamheden, het bosmaaien en andere activiteiten die met de hand moeten gebeuren en veel kracht vergen. Om 9.00 uur is het tijd voor koffie. Een vrouwelijke vrijwilliger heeft cakejes meegenomen, die met smaak verorberd worden. "Je moet toch op een of andere manier uitblinken, als enige vrouw in de ploeg'', knipoogt ze. Na de pauze gaat iedereen snel weer aan de slag.Er is genoeg te doen. Een kleine greep uit de activiteiten: bij het stappalenparcours worden de restanten boomschors verwijderd en de scherpe randen van de palen geschuurd. Daarnaast wordt er zand aangebracht rond de waterspeelplaats, worden er enkele takken weggezaagd van de speelboom uit vrees voor beknellingsgevaar en worden er houtsnippers gestort. Ook wordt er onkruid verwijderd, komt er extra speelzand bij verschillende objecten en hangen de vrijwilligers een schommelzitje op.

Uitsmijters

De vrijwilligers werken hard, en rond 12.30 uur rammelen de magen van de meesten dan ook behoorlijk. In het nabijgelegen Paviljoen staan overheerlijke uitsmijters klaar, die met smaak door de deelnemers verorberd worden. Intussen is de temperatuur behoorlijk gestegen, dus even uitblazen in de schaduw op het terras wordt door niemand als een probleem ervaren. Met vernieuwde krachten gaat een ieder daarna weer aan de slag.Tijdens het werken komen er al wat gezinnetjes met kinderen langs om meteen de opgeknapte speeltuin uit te proberen. Vooral het water heeft, dankzij de hoge temperatuur, een enorme aantrekkingskracht op de spelende kinderen. Op de speelplaats krioelen spelende kinderen en hardwerkende vrijwilligers dan ook door elkaar heen; het bruist er van levendigheid en bedrijvigheid.

Kaapschip

Iets na 16.00 uur zijn de werkzaamheden ten einde. Iedereen is moe, maar voldaan. Er wordt nog even gezellig nagekaart en gepraat in het Paviljoen, waar de grappen niet van de lucht zijn. De organisatie doet nog even een rondje en maakt tevreden de balans op. "Het was een enorm geslaagde dag en we hebben met elkaar een berg werk verzet. We zijn trots op wat we zo met elkaar kunnen bereiken en neer kunnen zetten.''Met betrekking tot de toekomst van de speelplaats zijn er wel wensen en ideeën. "Eind mei hopen we het 'Kaapschip' naar Ooltgensplaat te kunnen halen, afhankelijk van de snelheid van de vergunningverlening. Als dat is gelukt, is de opening daarvan op 19 juli. Daarnaast staan we natuurlijk open voor nieuwe ideeën! En als er nog mensen houden van met een gezellige club mensen een dagje de handen uit de mouwen te steken, zijn deze natuurlijk altijd welkom op een volgende vrijwilligersdag!''De speeltuin gaat op 20 mei officieel open. Tot die tijd is een bezoek aan de speeltuin op eigen risico. Scholen kunnen gebruik maken van de locatie in overleg met de beheerder. Daarnaast worden er (actieve) programma's aangeboden voor groepen en bedrijven door Outdoor Westvoorne/Grevelingen. Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan Buutenplaets, kunnen contact opnemen met Wim Noordzij (06-53142432). Zie ook: Buutenplaets op Facebook of www.buutenplaets.nl.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!